fredag 21 juni 2024

inloggad som

LU Food på is efter misslyckad kapitalresning

Den tunga styrelsen, med Ljubo Mrnjavac i spetsen, lyckades aldrig väcka liv i riskkapitalbolaget LU Food. Sedan kapitalresningen slagit slint igen avvecklas nu verksamheten och bolaget läggs i malpåse.

Då LU Food lanserades 2008 var planen att ta in mellan 100 och 300 miljoner kronor för att investera i regionens utvecklingsbolag inom livsmedelsteknik. Försöken att resa riskkapital gick i stå men tog ny fart vid årsskiftet då en namnkunnig styrelse tog vid. Utöver Ljubo Mrnjavac, grundare av Pölsemannen och riskkapitalbolaget Rosengård Invest, engagerades bland andra Procordias VD Mikael Aru och Bruno Olesen, marknads- och försäljningschef på fiskjätten Royal Greenland.

Enligt Ljubo Mrnjavac var bolaget ganska nära att få ihop en första grundplåt på 30 miljoner kronor.

— Vi hade fått ihop ungefär två tredjedelar. Men sedan var det många som väntade på varandra innan de ville investera, så vi fastnade i ett moment 22. Det är tråkigt, det här hade fyllt ett viktigt behov, säger han.

Nu avgår merparten av styrelsen med omedelbar verkan, liksom VD Karin Wehlin, och bolaget läggs i malpåse på obestämd framtid. Ett liknande öde drabbade systerbolaget LU Cleantech, medan LU Bioscience har fått ihop omkring 80 miljoner kronor i kassan och fem portföljbolag.

— Den stora skillnaden mot LU Bioscience är att vi inte fick några pengar från universitetet. Det här var ett försök att sköta renodlad riskkapitalverksamhet riktad mot näringslivet, säger Ljubo Mrnjavac.

Erik Olausson

Den tunga styrelsen, med Ljubo Mrnjavac i spetsen, lyckades aldrig väcka liv i riskkapitalbolaget LU Food. Sedan kapitalresningen slagit slint […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • Hon ska rädda Veg of Lund

  Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.