lördag 20 april 2024

inloggad som

LU Food på is efter misslyckad kapitalresning

Den tunga styrelsen, med Ljubo Mrnjavac i spetsen, lyckades aldrig väcka liv i riskkapitalbolaget LU Food. Sedan kapitalresningen slagit slint igen avvecklas nu verksamheten och bolaget läggs i malpåse.

Då LU Food lanserades 2008 var planen att ta in mellan 100 och 300 miljoner kronor för att investera i regionens utvecklingsbolag inom livsmedelsteknik. Försöken att resa riskkapital gick i stå men tog ny fart vid årsskiftet då en namnkunnig styrelse tog vid. Utöver Ljubo Mrnjavac, grundare av Pölsemannen och riskkapitalbolaget Rosengård Invest, engagerades bland andra Procordias VD Mikael Aru och Bruno Olesen, marknads- och försäljningschef på fiskjätten Royal Greenland.

Enligt Ljubo Mrnjavac var bolaget ganska nära att få ihop en första grundplåt på 30 miljoner kronor.

— Vi hade fått ihop ungefär två tredjedelar. Men sedan var det många som väntade på varandra innan de ville investera, så vi fastnade i ett moment 22. Det är tråkigt, det här hade fyllt ett viktigt behov, säger han.

Nu avgår merparten av styrelsen med omedelbar verkan, liksom VD Karin Wehlin, och bolaget läggs i malpåse på obestämd framtid. Ett liknande öde drabbade systerbolaget LU Cleantech, medan LU Bioscience har fått ihop omkring 80 miljoner kronor i kassan och fem portföljbolag.

— Den stora skillnaden mot LU Bioscience är att vi inte fick några pengar från universitetet. Det här var ett försök att sköta renodlad riskkapitalverksamhet riktad mot näringslivet, säger Ljubo Mrnjavac.

Erik Olausson

Den tunga styrelsen, med Ljubo Mrnjavac i spetsen, lyckades aldrig väcka liv i riskkapitalbolaget LU Food. Sedan kapitalresningen slagit slint […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.