torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Lundbeckfonden går in i BoneSupport

Knappt två månader efter att BoneSupport plockat in 120 miljoner kronor i riskkapital kliver ytterligare en tungviktare in i bolaget. Det är danska Lundbeckfond Ventures som tillsammans med tidigare ägare skjuter till 50 nya miljoner till Ideonbolaget.

Utöver tidigare aviserade försäljningssatsningar i Tyskland ska pengarna gå till en vidareutveckling av BoneSupports injicerbara bensubstitut, som används till att läka frakturer i exempelvis ryggraden. Genom att kombinera det keramiska preparatet med antibiotika ska substansen även kunna förebygga och bota bakterieinfektioner i benet.

— Vi har haft djurstudier som visar att det fungerar väldigt bra och går nu in i klinisk fas, troligen till våren, säger VD Fredrik Lindberg.

Med totalt 170 miljoner kronor säkrade under sommaren räknar Fredrik Lindberg med att bolaget ska ha muskler nog för att nå break-even om ett par år med sina nuvarande produkter och att ta den antibiotikaspetsade varianten genom alla kliniska försök.

— Kapitalresningen har tagit ett år, men nu kan vi börja jobba, säger han.

Lundbeckfond Ventures grundades 2009 av danska läkemedelsutvecklaren Lundbecks huvudägare Lundbeckfonden. Bolaget investerar i storleksordningen 20 miljoner euro per år och har sedan tidigare en handfull europeiska och amerikanska bolag i portföljen, däribland Köpenhamnsbaserade EpiTherapeutics. BoneSupport blir det första svenska innehavet.

Med investeringen kliver Johan Kördel, investeringsansvarig på Lundbeckfond Ventures, in som ledamot i BoneSupports styrelse. Övriga storägare är HealthCap samt Industrifonden, där den senare gick in i bolaget i juniemissionen.

Erik Olausson

Knappt två månader efter att BoneSupport plockat in 120 miljoner kronor i riskkapital kliver ytterligare en tungviktare in i bolaget. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]