måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska storföretag först ut med Primozones ozonrening

Primozone i Löddeköpinge har plöjt ner över hundra miljoner kronor i teknikutveckling. Senaste året har antalet anställda växt från två till tio när tekniken för ozonrening ska tas till marknaden. I kundlistan finns redan E.on, VA-Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp.

Det familjeägda norska rederiet Westfal-Larsen har stått för finansieringen sedan de köpte Primozone 2003. Målet har varit att ta fram energieffektiva och miljövänliga lösningar baserade på ozonteknologi för applikationer inom vattenrening.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp testar nu Primozones teknik vid Öresundsverket i Helsingborg där bakterier har påverkat reningsprocessen negativt.

— Vi fokuserar på den europeiska marknaden. Det handlar om vatten- och avloppsrening inom såväl offentlig som industriell sektor. Parallellt jobbar vi med snabbare kunder som fiskodlingar, säger VD Anders Schening.

Han kom från Beijer Electronics för ett år sedan med syftet att ta produkten till marknaden. Då skedde den mesta av utvecklingen på konsultbasis. Sedan dess har tekniska nyckelpersoner knutits till verksamheten samtidigt som en mindre sälj- och supportorganisation har byggts upp.

— I år kommer vi växa med ytterligare ett par personer sedan har vi en storlek som vi kommer hålla tills vi ser att försäljningen tar fart. Vid slutet av 2012 räknar vi med positivt kassaflöde, säger Anders Schening.

Tekniken att använda ozon vid vattenrening har varit känd sedan länge. Den hittills dyra och tekniskt svåra processen att tillverka ozonet har dock begränsat användningen.

Joel Lyth

Primozone i Löddeköpinge har plöjt ner över hundra miljoner kronor i teknikutveckling. Senaste året har antalet anställda växt från två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.