lördag 23 november 2024

inloggad som

Skånska storföretag först ut med Primozones ozonrening

Primozone i Löddeköpinge har plöjt ner över hundra miljoner kronor i teknikutveckling. Senaste året har antalet anställda växt från två till tio när tekniken för ozonrening ska tas till marknaden. I kundlistan finns redan E.on, VA-Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp.

Det familjeägda norska rederiet Westfal-Larsen har stått för finansieringen sedan de köpte Primozone 2003. Målet har varit att ta fram energieffektiva och miljövänliga lösningar baserade på ozonteknologi för applikationer inom vattenrening.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp testar nu Primozones teknik vid Öresundsverket i Helsingborg där bakterier har påverkat reningsprocessen negativt.

— Vi fokuserar på den europeiska marknaden. Det handlar om vatten- och avloppsrening inom såväl offentlig som industriell sektor. Parallellt jobbar vi med snabbare kunder som fiskodlingar, säger VD Anders Schening.

Han kom från Beijer Electronics för ett år sedan med syftet att ta produkten till marknaden. Då skedde den mesta av utvecklingen på konsultbasis. Sedan dess har tekniska nyckelpersoner knutits till verksamheten samtidigt som en mindre sälj- och supportorganisation har byggts upp.

— I år kommer vi växa med ytterligare ett par personer sedan har vi en storlek som vi kommer hålla tills vi ser att försäljningen tar fart. Vid slutet av 2012 räknar vi med positivt kassaflöde, säger Anders Schening.

Tekniken att använda ozon vid vattenrening har varit känd sedan länge. Den hittills dyra och tekniskt svåra processen att tillverka ozonet har dock begränsat användningen.

Joel Lyth

Primozone i Löddeköpinge har plöjt ner över hundra miljoner kronor i teknikutveckling. Senaste året har antalet anställda växt från två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.