tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Skånska storföretag först ut med Primozones ozonrening

Primozone i Löddeköpinge har plöjt ner över hundra miljoner kronor i teknikutveckling. Senaste året har antalet anställda växt från två till tio när tekniken för ozonrening ska tas till marknaden. I kundlistan finns redan E.on, VA-Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp.

Det familjeägda norska rederiet Westfal-Larsen har stått för finansieringen sedan de köpte Primozone 2003. Målet har varit att ta fram energieffektiva och miljövänliga lösningar baserade på ozonteknologi för applikationer inom vattenrening.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp testar nu Primozones teknik vid Öresundsverket i Helsingborg där bakterier har påverkat reningsprocessen negativt.

— Vi fokuserar på den europeiska marknaden. Det handlar om vatten- och avloppsrening inom såväl offentlig som industriell sektor. Parallellt jobbar vi med snabbare kunder som fiskodlingar, säger VD Anders Schening.

Han kom från Beijer Electronics för ett år sedan med syftet att ta produkten till marknaden. Då skedde den mesta av utvecklingen på konsultbasis. Sedan dess har tekniska nyckelpersoner knutits till verksamheten samtidigt som en mindre sälj- och supportorganisation har byggts upp.

— I år kommer vi växa med ytterligare ett par personer sedan har vi en storlek som vi kommer hålla tills vi ser att försäljningen tar fart. Vid slutet av 2012 räknar vi med positivt kassaflöde, säger Anders Schening.

Tekniken att använda ozon vid vattenrening har varit känd sedan länge. Den hittills dyra och tekniskt svåra processen att tillverka ozonet har dock begränsat användningen.

Joel Lyth

Primozone i Löddeköpinge har plöjt ner över hundra miljoner kronor i teknikutveckling. Senaste året har antalet anställda växt från två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.