måndag 7 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundaforskare letar kapital till ny läkemedelsingrediens

En tidigare okänd molekyl ska bli nyckeln till mildare hudkräm och läkemedel med färre biverkningar. Det hoppas i alla fall forskarna i Lundabolaget Devenz, som patenterat en process för att framställa nya tensider som är mindre irriterande för människokroppen än de som används idag.

Tensider är ytaktiva ämnen som används till allt från att få fett att lösa sig i diskvattnet till att ge rätt konsistens åt glass och majonnäs. Traditionellt tillverkas tensider på kemisk väg, men genom att istället använda enzymer från svampar och bakterier i processen har Lundaforskarna lyckats skapa en molekyl som aldrig tidigare sett dagens ljus.

— Vi har fått fram en bioligiskt nedbrytbar sockerbaserad tensid som är större än de som finns i dag. Det gör den också mildare och mindre toxisk för människan, säger Devenz VD Maria Andersson.

Hon är doktor i bioteknik men efter ett att ha studerat entreprenörskap i Kalifornien jobbar hon numera med näringslivskontakter och med att coacha fram nya företag från forskningen vid Lunds universitets kemicentrum.

Devenz bildades 2005 för att ta hand om patent från forskningsprojektet Greenchem, där den nya enzymprocessen tagits fram. Tidigare sysslade bolaget även med kontraktsforskning men sedan ett halvår ligger allt fokus på att kommersialisera den nya molekylen. I höstas tillsattes en extern styrelse med bland andra MVA:s tidigare vice VD Stina Gestrelius och Stefan Ulvenlund, med ett långt förflutet på AstraZeneca. Ordförande är sedan tidigare Harald Skogman, före detta VD för Novozymes Biopharma i Lund.

Devenz har hittills haft en nollbudget men nu siktar Maria Andersson på att plocka in tio miljoner kronor för de närmaste två årens verksamhet.

— Processen är klar, men måste skalas upp från labb till industriell skala. Vi måste också verifiera molekylens egenskaper och hitta en industripartner som vi kan licensiera den till, säger hon.

Tänkbara partner är bolag som utvecklar läkemedel, kosmetika och hudvårdsprodukter, alla användningsområden för Devenz tensid. Bolaget ägs av ett 15-tal forskare inom Greenchem samt till en mindre del av Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Erik Olausson

En tidigare okänd molekyl ska bli nyckeln till mildare hudkräm och läkemedel med färre biverkningar. Det hoppas i alla fall […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.