måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trögt, trögt — men nu rör det på sig på patentområdet

Kort sagt: Ett gemensamt EU-patent närmar sig. Ännu återstår mycket byråkratiskt malande, men för innovationsföretag kommer förändringen att få stor betydelse.
Samtidigt är en omstrukturering ute bland patentbyråerna redan i full gång.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Frågan om ett helt gemensamt europeiskt patent har stötts och blötts sedan sjuttiotalet. Europaparlamentets ”ja” förra veckan passade bollen vidare till EU-kommissionen som nu ska ta fram ett förslag på hur det praktiska arbetet ska gå till.

Alla medlemsländer är dock inte med på tåget. Italien och Spanien ställer sig utanför och i detta skede handlar beslutet om ett så kallat fördjupat samarbete, enligt reglerna i Lissabonfördraget.

Det går i dag att söka europeiskt patent, men det måste kompletteras med nationell registrering och en avgift i de länder man vill få skydd. Det innebär översättning av dokument och i ett senare läge att rättigheterna måste bevakas utifrån respektive land.

Ett fullt ut gemensamt patent skulle gälla från en centralpunkt, det europeiska patentverket i München, på samma sätt som unionens varumärkesskydd i dag administreras från Alicante. Avgiften skulle troligen landa i nivå med dagens kostnad för skydd i en handfull länder.

Nuvarande system med nationella patent kommer att leva vidare, då det kan vara ett billigare alternativ att bara söka skydd i vissa länder. Men klart är att ett riktigt EU-patent skulle förenkla och pressa företagens kostnader för att bevara ensamrätten till sina uppfinningar. Det skulle göra patentering i Europa mer konkurrenskraftig gentemot den amerikanska marknaden.

Fjolårets statistik för europeiska patentansökningar är inte klar, men nyligen släpptes detaljerade siffror för internationella patent. Det är ingen munter läsning. I princip alla västländer, inte minst Sverige och Danmark, tappar mark medan asiatiska företag går framåt med ilfart.

Magnus Hallin, ordförande för branschföreningen Sepaf och VD för Awapatent i Malmö, ser förklaringen i lågkonjunkturens sparpaket och fokusering på särskilt värdefulla rättigheter. Men det är uppenbart att resonemanget i Kina och Sydkorea går annorlunda på det området.

Patentbranschen ser inte omställningen till EU-patent som lika drastisk som Londonöverenskommelsen var för knappt tre år sedan. Då slopades kraven på översättning för en stor del av de nationella patenten, vilket sopade bort många lukrativa uppdrag.

Förhoppningen från både patentbyråer och näringslivet i stort är att reglerna om EU-patent ska ge fler råd att skydda sina produkter och i förlängningen få fart på innovationslusten. Sedan behöver inte fler patent i sig betyda fler lyckade innovationsföretag. Vad som saknas är i många lägen entreprenörer som kan ta en teknisk landvinning hela vägen till kommersiell framgång.

Omstruktureringen av själva patentbranschen har pågått ett tag. Det märks tydligt i Öresundsregionen där många byråer har viktig verksamhet.

* 2007: Danska Zacco blir majoritetsägare i snabbväxande Malmöbolaget Ipendo som tagit fram ett IT-system för att sköta patentportföljer.
* 2008: Awapatent köper danska Internationalt Patent-Bureau.
* 2008: Danska Budde Schou etablerar sig i Sverige genom att ta över Medical Patent (i dag Nordic Patent Analyzer) i Alnarp.
* 2009: Zacco fusionerar med svenska Albihns och bildar Nordens största byrå.
* 2010: Valea öppnar kontor på Citykajen i Malmö med avhoppare från Albihns Zacco.

Utvecklingen går mot mer kvalificerade uppdrag och mindre administration för kunders räkning. Antalet tvister i och utanför domstol ökar. En konsekvens av EU-patent kan dock bli att de juridiska jobben minskar, i och med att striderna kan tas på en central plats.

Statistiken över internationella patent visar på nya storspelare. Kinesiska telekombolaget ZTE klättrade i fjol tjugo placeringar till en andraplats efter Panasonic på listan över företagen med flest ansökningar.

Med fler stora kundkonton att slåss om blir byråernas storlek en konkurrensfaktor. Immaterialrättsbranschen kännetecknas fortfarande av uppstickare och flera mindre och medelstora bolag — så fusionerna och de strategiska samarbetena lär bli fler framöver.

Kort sagt: Ett gemensamt EU-patent närmar sig. Ännu återstår mycket byråkratiskt malande, men för innovationsföretag kommer förändringen att få stor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.