torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Trögt, trögt — men nu rör det på sig på patentområdet

Kort sagt: Ett gemensamt EU-patent närmar sig. Ännu återstår mycket byråkratiskt malande, men för innovationsföretag kommer förändringen att få stor betydelse.
Samtidigt är en omstrukturering ute bland patentbyråerna redan i full gång.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Frågan om ett helt gemensamt europeiskt patent har stötts och blötts sedan sjuttiotalet. Europaparlamentets ”ja” förra veckan passade bollen vidare till EU-kommissionen som nu ska ta fram ett förslag på hur det praktiska arbetet ska gå till.

Alla medlemsländer är dock inte med på tåget. Italien och Spanien ställer sig utanför och i detta skede handlar beslutet om ett så kallat fördjupat samarbete, enligt reglerna i Lissabonfördraget.

Det går i dag att söka europeiskt patent, men det måste kompletteras med nationell registrering och en avgift i de länder man vill få skydd. Det innebär översättning av dokument och i ett senare läge att rättigheterna måste bevakas utifrån respektive land.

Ett fullt ut gemensamt patent skulle gälla från en centralpunkt, det europeiska patentverket i München, på samma sätt som unionens varumärkesskydd i dag administreras från Alicante. Avgiften skulle troligen landa i nivå med dagens kostnad för skydd i en handfull länder.

Nuvarande system med nationella patent kommer att leva vidare, då det kan vara ett billigare alternativ att bara söka skydd i vissa länder. Men klart är att ett riktigt EU-patent skulle förenkla och pressa företagens kostnader för att bevara ensamrätten till sina uppfinningar. Det skulle göra patentering i Europa mer konkurrenskraftig gentemot den amerikanska marknaden.

Fjolårets statistik för europeiska patentansökningar är inte klar, men nyligen släpptes detaljerade siffror för internationella patent. Det är ingen munter läsning. I princip alla västländer, inte minst Sverige och Danmark, tappar mark medan asiatiska företag går framåt med ilfart.

Magnus Hallin, ordförande för branschföreningen Sepaf och VD för Awapatent i Malmö, ser förklaringen i lågkonjunkturens sparpaket och fokusering på särskilt värdefulla rättigheter. Men det är uppenbart att resonemanget i Kina och Sydkorea går annorlunda på det området.

Patentbranschen ser inte omställningen till EU-patent som lika drastisk som Londonöverenskommelsen var för knappt tre år sedan. Då slopades kraven på översättning för en stor del av de nationella patenten, vilket sopade bort många lukrativa uppdrag.

Förhoppningen från både patentbyråer och näringslivet i stort är att reglerna om EU-patent ska ge fler råd att skydda sina produkter och i förlängningen få fart på innovationslusten. Sedan behöver inte fler patent i sig betyda fler lyckade innovationsföretag. Vad som saknas är i många lägen entreprenörer som kan ta en teknisk landvinning hela vägen till kommersiell framgång.

Omstruktureringen av själva patentbranschen har pågått ett tag. Det märks tydligt i Öresundsregionen där många byråer har viktig verksamhet.

* 2007: Danska Zacco blir majoritetsägare i snabbväxande Malmöbolaget Ipendo som tagit fram ett IT-system för att sköta patentportföljer.
* 2008: Awapatent köper danska Internationalt Patent-Bureau.
* 2008: Danska Budde Schou etablerar sig i Sverige genom att ta över Medical Patent (i dag Nordic Patent Analyzer) i Alnarp.
* 2009: Zacco fusionerar med svenska Albihns och bildar Nordens största byrå.
* 2010: Valea öppnar kontor på Citykajen i Malmö med avhoppare från Albihns Zacco.

Utvecklingen går mot mer kvalificerade uppdrag och mindre administration för kunders räkning. Antalet tvister i och utanför domstol ökar. En konsekvens av EU-patent kan dock bli att de juridiska jobben minskar, i och med att striderna kan tas på en central plats.

Statistiken över internationella patent visar på nya storspelare. Kinesiska telekombolaget ZTE klättrade i fjol tjugo placeringar till en andraplats efter Panasonic på listan över företagen med flest ansökningar.

Med fler stora kundkonton att slåss om blir byråernas storlek en konkurrensfaktor. Immaterialrättsbranschen kännetecknas fortfarande av uppstickare och flera mindre och medelstora bolag — så fusionerna och de strategiska samarbetena lär bli fler framöver.

Kort sagt: Ett gemensamt EU-patent närmar sig. Ännu återstår mycket byråkratiskt malande, men för innovationsföretag kommer förändringen att få stor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad