Köpenhamnsbaserade nanoteknikbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller i egen regi. Istället för bolaget diskussioner med flera globala koncerner för att på så sätt öka ordervolymen.
Den nya strategin har tagits fram av Morten Schaldemose, som tog över som VD under förra sommaren. Grundaren och nanofysikern Martin Aagesen är numera teknisk chef i bolaget.
— Partnerskapen och omläggningen till storproduktion kommer kräva ytterligare kapital säger Morten Schaldemose, som dock inte vill precisera hur stort kapitalbehovet är.
Sammanlagt har bland andra dansk Højteknologifonden, tillsammans med Köpenhamns universitet, investerat 18 miljoner danska kronor i Sunflake. Nuvarande kassa klarar driften fram till och med sommaren 2012.
Framåt april-maj räknar Morten Schaldemose med att kunna avslöja namn på de koncerner som bolaget då ska ha nått avtal med.
Sunflakes produktionsmetod liknar den som Lundabolaget Sol Voltaics arbetar med. Genom att på atomnivå kontrollera strukturen vid tillverkningen av solcellerna kan verknings- och packningsgraden ökas. I Sunflakes solceller är byggmaterialet galliumarsenid, istället för kisel som normalt används.
Martin Aagesen menar att Sunflakes nanostruktur kan dubbla verkningsgraden jämfört med dagens solceller. Han säger samtidigt att det kan ta upp mot fyra år innan Sunflakes högeffektiva solceller når marknaden.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø