söndag 16 februari 2025

inloggad som

Sunflakes solceller nära globalt partnerskap

Köpenhamnsbaserade nanoteknikbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller i egen regi. Istället för bolaget diskussioner med flera globala koncerner för att på så sätt öka ordervolymen.

Den nya strategin har tagits fram av Morten Schaldemose, som tog över som VD under förra sommaren. Grundaren och nanofysikern Martin Aagesen är numera teknisk chef i bolaget.

— Partnerskapen och omläggningen till storproduktion kommer kräva ytterligare kapital säger Morten Schaldemose, som dock inte vill precisera hur stort kapitalbehovet är.

Sammanlagt har bland andra dansk Højteknologifonden, tillsammans med Köpenhamns universitet, investerat 18 miljoner danska kronor i Sunflake. Nuvarande kassa klarar driften fram till och med sommaren 2012.

Framåt april-maj räknar Morten Schaldemose med att kunna avslöja namn på de koncerner som bolaget då ska ha nått avtal med.

Sunflakes produktionsmetod liknar den som Lundabolaget Sol Voltaics arbetar med. Genom att på atomnivå kontrollera strukturen vid tillverkningen av solcellerna kan verknings- och packningsgraden ökas. I Sunflakes solceller är byggmaterialet galliumarsenid, istället för kisel som normalt används. 

Martin Aagesen menar att Sunflakes nanostruktur kan dubbla verkningsgraden jämfört med dagens solceller. Han säger samtidigt att det kan ta upp mot fyra år innan Sunflakes högeffektiva solceller når marknaden.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbaserade nanoteknikbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller i egen regi. Istället för bolaget diskussioner med flera globala koncerner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.