fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånskt konsortium vill odla jätteräkor med spillvärme

Varje år importeras ett antal tusen ton jätteräkor till Sverige, främst från Asien. Den marknaden vill vattenteknikbolaget Watreco ta del av med närodlade alternativ. Nu har Malmöföretaget dragit ihop ett konsortium av lokala aktörer för att bygga en storskalig testanläggning och odla räkor i Skåne.

Idén om en lokal fisk- och räkodling föddes på Watrecos medverkan vid världsutställningen i Kina och utarbetas nu tillsammans med tre bolag från regionen. Ett av dem är Ystadsbaserade Ekofisk i Öved, som sysslar med landbaserad fiskodling. De andra två är Regito från nordostskånska Vittsjö, som arbetar med vattenbaserade ekosystem, samt Primozone i Löddeköpinge utanför Lund som utvecklar produkter för vattenrening med ozonteknik. Watreco bidrar med teknik som syresätter vattnet.

Jätteräkor föredrar normalt varmare vatten än de svenska och därför planerar kvartetten att dra nytta av spillvärme från till exempel avfalls- och fjärrvärmeanläggningar. Mats Eliasson nämner området kring Spillepengen som en tänkbar lokalisering för pilotanläggningen. Där finns Malmös största avfallsanläggning.

— Tanken är att odla allt från jätteräkor till vanlig fisk. Vi vill även etablera ett forskningscenter för den här typen av odlingar, så att vi kan komma fram till vilka arter som passar bäst att odla, säger Mats Eliasson.

Under vintern hoppas bolagskvartetten få klart med en miljon euro i initial finansiering, för att därefter påbörja provodlingar på maximalt 30-40 ton jätteräkor och fisk.

Watreco sysselsätter i dag fyra personer. Bolaget omsatte 3,1 miljoner kronor 2009 med en knapp vinst. Ägare är fyra av de fem grundarna samt Malmöbolaget Scania-Metall.

Anders Frick

Varje år importeras ett antal tusen ton jätteräkor till Sverige, främst från Asien. Den marknaden vill vattenteknikbolaget Watreco ta del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.