söndag 24 november 2024

inloggad som

Skånskt konsortium vill odla jätteräkor med spillvärme

Varje år importeras ett antal tusen ton jätteräkor till Sverige, främst från Asien. Den marknaden vill vattenteknikbolaget Watreco ta del av med närodlade alternativ. Nu har Malmöföretaget dragit ihop ett konsortium av lokala aktörer för att bygga en storskalig testanläggning och odla räkor i Skåne.

Idén om en lokal fisk- och räkodling föddes på Watrecos medverkan vid världsutställningen i Kina och utarbetas nu tillsammans med tre bolag från regionen. Ett av dem är Ystadsbaserade Ekofisk i Öved, som sysslar med landbaserad fiskodling. De andra två är Regito från nordostskånska Vittsjö, som arbetar med vattenbaserade ekosystem, samt Primozone i Löddeköpinge utanför Lund som utvecklar produkter för vattenrening med ozonteknik. Watreco bidrar med teknik som syresätter vattnet.

Jätteräkor föredrar normalt varmare vatten än de svenska och därför planerar kvartetten att dra nytta av spillvärme från till exempel avfalls- och fjärrvärmeanläggningar. Mats Eliasson nämner området kring Spillepengen som en tänkbar lokalisering för pilotanläggningen. Där finns Malmös största avfallsanläggning.

— Tanken är att odla allt från jätteräkor till vanlig fisk. Vi vill även etablera ett forskningscenter för den här typen av odlingar, så att vi kan komma fram till vilka arter som passar bäst att odla, säger Mats Eliasson.

Under vintern hoppas bolagskvartetten få klart med en miljon euro i initial finansiering, för att därefter påbörja provodlingar på maximalt 30-40 ton jätteräkor och fisk.

Watreco sysselsätter i dag fyra personer. Bolaget omsatte 3,1 miljoner kronor 2009 med en knapp vinst. Ägare är fyra av de fem grundarna samt Malmöbolaget Scania-Metall.

Anders Frick

Varje år importeras ett antal tusen ton jätteräkor till Sverige, främst från Asien. Den marknaden vill vattenteknikbolaget Watreco ta del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.