onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Skånskt konsortium vill odla jätteräkor med spillvärme

Varje år importeras ett antal tusen ton jätteräkor till Sverige, främst från Asien. Den marknaden vill vattenteknikbolaget Watreco ta del av med närodlade alternativ. Nu har Malmöföretaget dragit ihop ett konsortium av lokala aktörer för att bygga en storskalig testanläggning och odla räkor i Skåne.

Idén om en lokal fisk- och räkodling föddes på Watrecos medverkan vid världsutställningen i Kina och utarbetas nu tillsammans med tre bolag från regionen. Ett av dem är Ystadsbaserade Ekofisk i Öved, som sysslar med landbaserad fiskodling. De andra två är Regito från nordostskånska Vittsjö, som arbetar med vattenbaserade ekosystem, samt Primozone i Löddeköpinge utanför Lund som utvecklar produkter för vattenrening med ozonteknik. Watreco bidrar med teknik som syresätter vattnet.

Jätteräkor föredrar normalt varmare vatten än de svenska och därför planerar kvartetten att dra nytta av spillvärme från till exempel avfalls- och fjärrvärmeanläggningar. Mats Eliasson nämner området kring Spillepengen som en tänkbar lokalisering för pilotanläggningen. Där finns Malmös största avfallsanläggning.

— Tanken är att odla allt från jätteräkor till vanlig fisk. Vi vill även etablera ett forskningscenter för den här typen av odlingar, så att vi kan komma fram till vilka arter som passar bäst att odla, säger Mats Eliasson.

Under vintern hoppas bolagskvartetten få klart med en miljon euro i initial finansiering, för att därefter påbörja provodlingar på maximalt 30-40 ton jätteräkor och fisk.

Watreco sysselsätter i dag fyra personer. Bolaget omsatte 3,1 miljoner kronor 2009 med en knapp vinst. Ägare är fyra av de fem grundarna samt Malmöbolaget Scania-Metall.

Anders Frick

Varje år importeras ett antal tusen ton jätteräkor till Sverige, främst från Asien. Den marknaden vill vattenteknikbolaget Watreco ta del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad