onsdag 9 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Stricent i rekonstruktion

Efter två tuffa år med krympande omsättning och minskad personal genomför Lundabolaget Stricent en företagsrekonstruktion för att säkra överlevnaden. Stricent har tidigare utvecklat mjukvara som används inom kontraktsforskning, men ska nu bli ett mer renodlat konsultföretag.

Under fjoråret sjönk omsättning från fjorton till knappt tio miljoner kronor och de 19 anställda har i dag blivit 10. Efter ett par år med nästintill nollresultat gjorde bolaget 2009 en förlust på 3,8 miljoner kronor.

Störst fordringar på Stricent har bolagets majoritetsägare Jörgen Svanlind som privatperson och genom sitt hostingbolag Replior. Vid rekonstruktionen ska de delar av verksamheten som rör programvara flyttas över till Replior. Flertalet av de anställda kommer dock att arbeta kvar i Stricent.

— Tidigare har vår egen konsultverksamhet delvis konkurrerat med verksamheten hos våra kunder för mjukvara, därför genomför vi en delning och passar på att städa i balansräkningen, säger Jörgen Svanlind.

Sammanlagt har Stricent ett femtiotal kunder inom life science-branschen, som använder bolagets mjukvara för dokument- och datahantering. Förutom en allmän nedgång inom kontraktforskning ligger uteblivna framgångar med nyutvecklad mjukvara bakom rekonstruktionen.

Jörgen Svanlind har ersatt Stefan Sallerfors som styrelseordförande i Stricent efter att denne lämnade sin post tidigare under hösten.

Joel Lyth

Efter två tuffa år med krympande omsättning och minskad personal genomför Lundabolaget Stricent en företagsrekonstruktion för att säkra överlevnaden. Stricent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.