måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BP går in tungt i Reac Fuel

Miljöteknikbolaget Reac Fuel, som utvecklar en ny metod för tillverkning av flytande biobränsle, tar in över 30 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns oljejätten BP.

Övriga investerare är amerikanska fonden VantagePoint och Stockholmsbaserade Sustainable Technologies Fund. Detta är andra steget i den finansieringsrunda som Reac Fuel påbörjade i våras. Totalt har trion nu gått in med 40 miljoner kronor i Reac Fuel i år, vilket gör dem till majoritetsägare i bolaget.

— Det är fantastiskt att vi har fått tre så starka investerare med ben inom det finansiella, industriella och miljövärlden, säger VD Anders Carlius.

En större testanläggning i Lund som påbörjats ska stå klar under senare halvan av 2011 och rekrytering av personal är redan igång. De sex anställda vid årets börjat har hittills utökats till tio och innan nästa sommar ska styrkan ha växt till åtminstone 20 personer.

Reac Fuel har utvecklat en metod för framställning av kemiska substanser ur biomassa, som exempelvis halm eller andra restprodukter från jordbruksproduktion. Metoden ska vara kommersiellt gångbar i betydligt mindre anläggningar än de som existerar i dag. Förutom tillverkning av biodiesel och syntetisk bensin ser Anders Carlius också stor potential i framställning av socker ur biomassa.

Med testanläggningen på plats hoppas han kunna genomföra de första demonstrationerna för tilltänkta slutkunder under nästa år, men ser behov av ytterligare kapital innan tekniken når marknaden.

— Med de ägarna vi har i ryggen ser det lovande ut. VantagePoint har som regel investerat offensivt i företag som de valt att gå med i, säger Anders Carlius.

Reac Fuel grundades 2006 av Anders Carlius och energiforskaren Rune Ekman. Ordförande sedan i våras är André Heinz, grundare av Sustainable Technologies Fund och arvtagare till Heinz ketchupimperium.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Reac Fuel, som utvecklar en ny metod för tillverkning av flytande biobränsle, tar in över 30 miljoner kronor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.