fredag 17 maj 2024

inloggad som

BP går in tungt i Reac Fuel

Miljöteknikbolaget Reac Fuel, som utvecklar en ny metod för tillverkning av flytande biobränsle, tar in över 30 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns oljejätten BP.

Övriga investerare är amerikanska fonden VantagePoint och Stockholmsbaserade Sustainable Technologies Fund. Detta är andra steget i den finansieringsrunda som Reac Fuel påbörjade i våras. Totalt har trion nu gått in med 40 miljoner kronor i Reac Fuel i år, vilket gör dem till majoritetsägare i bolaget.

— Det är fantastiskt att vi har fått tre så starka investerare med ben inom det finansiella, industriella och miljövärlden, säger VD Anders Carlius.

En större testanläggning i Lund som påbörjats ska stå klar under senare halvan av 2011 och rekrytering av personal är redan igång. De sex anställda vid årets börjat har hittills utökats till tio och innan nästa sommar ska styrkan ha växt till åtminstone 20 personer.

Reac Fuel har utvecklat en metod för framställning av kemiska substanser ur biomassa, som exempelvis halm eller andra restprodukter från jordbruksproduktion. Metoden ska vara kommersiellt gångbar i betydligt mindre anläggningar än de som existerar i dag. Förutom tillverkning av biodiesel och syntetisk bensin ser Anders Carlius också stor potential i framställning av socker ur biomassa.

Med testanläggningen på plats hoppas han kunna genomföra de första demonstrationerna för tilltänkta slutkunder under nästa år, men ser behov av ytterligare kapital innan tekniken når marknaden.

— Med de ägarna vi har i ryggen ser det lovande ut. VantagePoint har som regel investerat offensivt i företag som de valt att gå med i, säger Anders Carlius.

Reac Fuel grundades 2006 av Anders Carlius och energiforskaren Rune Ekman. Ordförande sedan i våras är André Heinz, grundare av Sustainable Technologies Fund och arvtagare till Heinz ketchupimperium.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Reac Fuel, som utvecklar en ny metod för tillverkning av flytande biobränsle, tar in över 30 miljoner kronor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]