tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

18 företagsfrön på väg från AstraZeneca

Drygt ett år innan nedläggningen är fullbordad börjar några av de anställda på AstraZenca i Lund se sig om efter andra möjligheter. Teknopol hjälper nu 18 olika team med knappt 40 anställda från läkemedelsjätten med affärsrådgivning för att starta egna bolag.

Enligt Teknopols VD Anders Dellson har samtliga tagit kontakt på eget initiativ, många med planer på att starta kontraktsforskningsbolag. Parallellt pågår Teknopols arbete med att få igång ett Life Science Business Center, som startar på allvar senare i höst.

Liksom föregångaren Mobile Heights Business Center ska det nya centret bygga på att större företag delar med sig av oanvända patent och affärsidéer som får vidareutvecklas av entreprenörer inom centret. Företagen presenterar även konkreta behov som entreprenörerna kan söka lösningar på. Teknopol samtalar med flera bolag som kan komma att bli partners till centret, och rekrytering pågår av entreprenörerna. De första börjar sitt arbete i november med ett halvårslångt intensivprogram med affärsrådgivning, idéutveckling och näringslivskontakter. I våras sa Anders Dellson att det fanns potential för att få igång 25 nya bolag före årsskiftet.

— Visst, det var ganska kaxigt. Men 25 projekt är fortfarande inte omöjligt, även om alla inte hinner bli registrerade aktiebolag, säger Anders Dellson.

Arbetet med LSBC tjuvstartade i våras efter AstraZenecas nedläggningsbesked. Teknopol rekryterade då tidigare SpectraCure-VD:n Kerstin Jakobsson och läkemedelsveteranen Lars Hedbys som kontaktpersoner gentemot både företag och entreprenörer. Hedbys har sedan dess gått till jobbet som VD på Glycorex i Lund, och läkemedelsbolaget Idogens VD Bengt Westrin har anställts på deltid.

Lisa Kirsebom

Drygt ett år innan nedläggningen är fullbordad börjar några av de anställda på AstraZenca i Lund se sig om efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.