tisdag 30 april 2024

inloggad som

18 företagsfrön på väg från AstraZeneca

Drygt ett år innan nedläggningen är fullbordad börjar några av de anställda på AstraZenca i Lund se sig om efter andra möjligheter. Teknopol hjälper nu 18 olika team med knappt 40 anställda från läkemedelsjätten med affärsrådgivning för att starta egna bolag.

Enligt Teknopols VD Anders Dellson har samtliga tagit kontakt på eget initiativ, många med planer på att starta kontraktsforskningsbolag. Parallellt pågår Teknopols arbete med att få igång ett Life Science Business Center, som startar på allvar senare i höst.

Liksom föregångaren Mobile Heights Business Center ska det nya centret bygga på att större företag delar med sig av oanvända patent och affärsidéer som får vidareutvecklas av entreprenörer inom centret. Företagen presenterar även konkreta behov som entreprenörerna kan söka lösningar på. Teknopol samtalar med flera bolag som kan komma att bli partners till centret, och rekrytering pågår av entreprenörerna. De första börjar sitt arbete i november med ett halvårslångt intensivprogram med affärsrådgivning, idéutveckling och näringslivskontakter. I våras sa Anders Dellson att det fanns potential för att få igång 25 nya bolag före årsskiftet.

— Visst, det var ganska kaxigt. Men 25 projekt är fortfarande inte omöjligt, även om alla inte hinner bli registrerade aktiebolag, säger Anders Dellson.

Arbetet med LSBC tjuvstartade i våras efter AstraZenecas nedläggningsbesked. Teknopol rekryterade då tidigare SpectraCure-VD:n Kerstin Jakobsson och läkemedelsveteranen Lars Hedbys som kontaktpersoner gentemot både företag och entreprenörer. Hedbys har sedan dess gått till jobbet som VD på Glycorex i Lund, och läkemedelsbolaget Idogens VD Bengt Westrin har anställts på deltid.

Lisa Kirsebom

Drygt ett år innan nedläggningen är fullbordad börjar några av de anställda på AstraZenca i Lund se sig om efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.