onsdag 6 december 2023

inloggad som

18 företagsfrön på väg från AstraZeneca

Drygt ett år innan nedläggningen är fullbordad börjar några av de anställda på AstraZenca i Lund se sig om efter andra möjligheter. Teknopol hjälper nu 18 olika team med knappt 40 anställda från läkemedelsjätten med affärsrådgivning för att starta egna bolag.

Enligt Teknopols VD Anders Dellson har samtliga tagit kontakt på eget initiativ, många med planer på att starta kontraktsforskningsbolag. Parallellt pågår Teknopols arbete med att få igång ett Life Science Business Center, som startar på allvar senare i höst.

Liksom föregångaren Mobile Heights Business Center ska det nya centret bygga på att större företag delar med sig av oanvända patent och affärsidéer som får vidareutvecklas av entreprenörer inom centret. Företagen presenterar även konkreta behov som entreprenörerna kan söka lösningar på. Teknopol samtalar med flera bolag som kan komma att bli partners till centret, och rekrytering pågår av entreprenörerna. De första börjar sitt arbete i november med ett halvårslångt intensivprogram med affärsrådgivning, idéutveckling och näringslivskontakter. I våras sa Anders Dellson att det fanns potential för att få igång 25 nya bolag före årsskiftet.

— Visst, det var ganska kaxigt. Men 25 projekt är fortfarande inte omöjligt, även om alla inte hinner bli registrerade aktiebolag, säger Anders Dellson.

Arbetet med LSBC tjuvstartade i våras efter AstraZenecas nedläggningsbesked. Teknopol rekryterade då tidigare SpectraCure-VD:n Kerstin Jakobsson och läkemedelsveteranen Lars Hedbys som kontaktpersoner gentemot både företag och entreprenörer. Hedbys har sedan dess gått till jobbet som VD på Glycorex i Lund, och läkemedelsbolaget Idogens VD Bengt Westrin har anställts på deltid.

Lisa Kirsebom

Drygt ett år innan nedläggningen är fullbordad börjar några av de anställda på AstraZenca i Lund se sig om efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad