torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kollaps för miljöteknikbolag i Malmö

Resan för Detox-bolagen, där Malmöprofilen Percy Nilsson varit delägare, tycks närma sig sitt slut. Medan Detox Miljöteknik gått i konkurs hotas det kvarvarande systerbolaget Detox Biogas av tvångslikvidation från Bolagsverket.

Detox knoppades av från Percy Nilssons kraschade byggbolag PNB 2004. Förutom att hyra ut miljökonsulter utvecklade Detox även egna metoder för att sanera förorenad mark. En rad pilotförsök genomfördes också inom rötning av tång till biogas, bland annat i samarbete med Trelleborgs kommun.

Hösten 2008 hade verksamheten delats upp i fyra bolag. Antalet anställda hade växt till 30 och Detox var på väg in i nya lokaler. Ledningen räknade med att omsätta 80-90 miljoner kronor under året, jämfört med 56 miljoner 2007.

Men sedan tog det stopp. Ett par månader senare var två av bolagen satta i konkurs. 15 av de anställda berördes av konkursen, medan verksamheten i Detox Miljöteknik och Detox Biogas löpte vidare.

Nu har även Detox Miljöteknik gått i konkurs, på egen begäran. Enligt konkursförvaltaren Hans Svedberg var två anställda kvar i företaget på slutet. Någon vidareförsäljning och nystart för Detox Miljöteknik är inte aktuell, menar han.

— Verksamheten är nedlagd. Det finns några mindre tillgångar, som inventarier, att sälja, säger han.

Även för systerbolaget Detox Biogas är framtiden osäker. Bolaget har fortfarande inte kommit in med sin årsredovisning för 2008 och hotas därför av tvångslikvidering från Bolagsverket. I mitten av januari fanns en handfull anställda kvar i företaget.

Percy Nilsson, som tidigare var delägare och styrelseledamot i Detox, klev ur bolaget för ungefär ett år sedan. Inte heller den tidigare delägaren Anders Håkansson, VD för kemibolaget Vendico, har i dag någon koppling till Detox. Kvar som styrelseledamot i Detox Biogas finns VD:n och grundaren Mikael Karlsson.

Rapidus har under flera dagar försökt nå Mikael Karlsson för en kommentar.

Erik Olausson

Resan för Detox-bolagen, där Malmöprofilen Percy Nilsson varit delägare, tycks närma sig sitt slut. Medan Detox Miljöteknik gått i konkurs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.