tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Kollaps för miljöteknikbolag i Malmö

Resan för Detox-bolagen, där Malmöprofilen Percy Nilsson varit delägare, tycks närma sig sitt slut. Medan Detox Miljöteknik gått i konkurs hotas det kvarvarande systerbolaget Detox Biogas av tvångslikvidation från Bolagsverket.

Detox knoppades av från Percy Nilssons kraschade byggbolag PNB 2004. Förutom att hyra ut miljökonsulter utvecklade Detox även egna metoder för att sanera förorenad mark. En rad pilotförsök genomfördes också inom rötning av tång till biogas, bland annat i samarbete med Trelleborgs kommun.

Hösten 2008 hade verksamheten delats upp i fyra bolag. Antalet anställda hade växt till 30 och Detox var på väg in i nya lokaler. Ledningen räknade med att omsätta 80-90 miljoner kronor under året, jämfört med 56 miljoner 2007.

Men sedan tog det stopp. Ett par månader senare var två av bolagen satta i konkurs. 15 av de anställda berördes av konkursen, medan verksamheten i Detox Miljöteknik och Detox Biogas löpte vidare.

Nu har även Detox Miljöteknik gått i konkurs, på egen begäran. Enligt konkursförvaltaren Hans Svedberg var två anställda kvar i företaget på slutet. Någon vidareförsäljning och nystart för Detox Miljöteknik är inte aktuell, menar han.

— Verksamheten är nedlagd. Det finns några mindre tillgångar, som inventarier, att sälja, säger han.

Även för systerbolaget Detox Biogas är framtiden osäker. Bolaget har fortfarande inte kommit in med sin årsredovisning för 2008 och hotas därför av tvångslikvidering från Bolagsverket. I mitten av januari fanns en handfull anställda kvar i företaget.

Percy Nilsson, som tidigare var delägare och styrelseledamot i Detox, klev ur bolaget för ungefär ett år sedan. Inte heller den tidigare delägaren Anders Håkansson, VD för kemibolaget Vendico, har i dag någon koppling till Detox. Kvar som styrelseledamot i Detox Biogas finns VD:n och grundaren Mikael Karlsson.

Rapidus har under flera dagar försökt nå Mikael Karlsson för en kommentar.

Erik Olausson

Resan för Detox-bolagen, där Malmöprofilen Percy Nilsson varit delägare, tycks närma sig sitt slut. Medan Detox Miljöteknik gått i konkurs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.