torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… som blir första medlem i nysatsning hos cleantech-inkubator

Malmöföretaget PositionGreen blir medlem i den virtuella inkubatorn Sweden Cleantech Incubators (SCTI). PositionGreen blir första medlem i en ny kategori kallad ”Facilitator”, som inkubatorn skapar för tjänsteföretag.

SCTI har tidigare presenterat elva cleantech-områden, bland dem energieffektivisering, transporter och återvinning/avfall. Facilitator blir ett tolfte område, inspirerat av Världsnaturfonden som har en avdelning för klimatentreprenörer kallad Climate Solvers.

— Ju förr PositionGreen lyckas, desto snabbare ökar tillväxten för företag som säljer hållbara produkter — till exempel våra andra medlemmar, säger Petronella Warg, kommunikatör på SCTI.

SCTI är Sveriges största inkubator för miljöteknik. Den grundades på initiativ av Region Skåne för ett par år sedan och finansieras av regionen, Teknopol, Innovationsbron och med EU-medel. Arbetet bedrivs av anställda vid Teknopol i Lund. Alla inkubatorföretag måste uppvisa bland annat positiv miljöpåverkan och tillväxtpotential.

Tidigare har SCTI också haft krav på innovationshöjd och patenterbarhet, men det har man lättat på enligt inkubatorns projektledare Helena Tillborg. Hon påpekar att valet av PositionGreen, avknoppat från Minc-bolaget OMMH Scandinavia, visar att SCTI inte bara är till för tekniska innovationer utan även för andra lösningar som lyfter cleantech-området. I dag har SCTI 18 medlemmar.

Lisa Kirsebom

Malmöföretaget PositionGreen blir medlem i den virtuella inkubatorn Sweden Cleantech Incubators (SCTI). PositionGreen blir första medlem i en ny kategori […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.