tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Acromed i asiatiskt biogasäventyr

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och nu budar bolaget på 150 ton dagligt avloppsslam från ett reningsverk i Asien.

Med bolaget IES, International Energy Solutions, ger sig Acromed Invest in i kampen om att förvandla våra biologiska restprodukter till energikälla. Liksom i många liknande processer är det bakterier och enzymer som ska göra jobbet. Men istället för normala 15-30 dagar ska IES:s rötningsprocess gå på 4-5 dagar och ge bättre energiutbyte, uppger Acromed Invests VD Masoud Khayyami.

Han är förtegen om tekniken bakom, som delvis utvecklats av ett antal forskare vid Lunds universitet.

Bolaget har såddfinansierats med en miljon kronor från privatpersoner och blandat sig i upphandlingen för en första order från ett asiatiskt reningsverk. I planen finns också en testanläggning i södra Sverige där liknande teknik även ska kunna användas för vattenrening.

IES är ett av en handfull intressebolag och projekt under Acromed Invest, som fungerar som kombinerat såddfinansieringsbolag och inkubator åt sina företagsembryon.

Tidigare planer på börsnotering har skjutits på framtiden i väntan på att Acromed ska göra en första exit. Istället satsar bolaget på att plocka in en miljon euro från en begränsad mängd investerare, uppger Masoud Khayyami.

Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Respiratorius i Lund.

Erik Olausson

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.