Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och nu budar bolaget på 150 ton dagligt avloppsslam från ett reningsverk i Asien.
Med bolaget IES, International Energy Solutions, ger sig Acromed Invest in i kampen om att förvandla våra biologiska restprodukter till energikälla. Liksom i många liknande processer är det bakterier och enzymer som ska göra jobbet. Men istället för normala 15-30 dagar ska IES:s rötningsprocess gå på 4-5 dagar och ge bättre energiutbyte, uppger Acromed Invests VD Masoud Khayyami.
Han är förtegen om tekniken bakom, som delvis utvecklats av ett antal forskare vid Lunds universitet.
Bolaget har såddfinansierats med en miljon kronor från privatpersoner och blandat sig i upphandlingen för en första order från ett asiatiskt reningsverk. I planen finns också en testanläggning i södra Sverige där liknande teknik även ska kunna användas för vattenrening.
IES är ett av en handfull intressebolag och projekt under Acromed Invest, som fungerar som kombinerat såddfinansieringsbolag och inkubator åt sina företagsembryon.
Tidigare planer på börsnotering har skjutits på framtiden i väntan på att Acromed ska göra en första exit. Istället satsar bolaget på att plocka in en miljon euro från en begränsad mängd investerare, uppger Masoud Khayyami.
Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Respiratorius i Lund.
Erik Olausson