torsdag 21 november 2024

inloggad som

Acromed i asiatiskt biogasäventyr

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och nu budar bolaget på 150 ton dagligt avloppsslam från ett reningsverk i Asien.

Med bolaget IES, International Energy Solutions, ger sig Acromed Invest in i kampen om att förvandla våra biologiska restprodukter till energikälla. Liksom i många liknande processer är det bakterier och enzymer som ska göra jobbet. Men istället för normala 15-30 dagar ska IES:s rötningsprocess gå på 4-5 dagar och ge bättre energiutbyte, uppger Acromed Invests VD Masoud Khayyami.

Han är förtegen om tekniken bakom, som delvis utvecklats av ett antal forskare vid Lunds universitet.

Bolaget har såddfinansierats med en miljon kronor från privatpersoner och blandat sig i upphandlingen för en första order från ett asiatiskt reningsverk. I planen finns också en testanläggning i södra Sverige där liknande teknik även ska kunna användas för vattenrening.

IES är ett av en handfull intressebolag och projekt under Acromed Invest, som fungerar som kombinerat såddfinansieringsbolag och inkubator åt sina företagsembryon.

Tidigare planer på börsnotering har skjutits på framtiden i väntan på att Acromed ska göra en första exit. Istället satsar bolaget på att plocka in en miljon euro från en begränsad mängd investerare, uppger Masoud Khayyami.

Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Respiratorius i Lund.

Erik Olausson

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.