torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånskt vindkraftsbolag ökar trots krisen

|  ,
|  

Fortfarande är efterfrågan på vindkraft stor, men överhettningen i branschen minskar. Det menar Per Witalisson, vice VD för noterade Hässleholmsbolaget Eolus Vind som i år räknar med att öka omsättningen till 725 miljoner kronor, jämfört med 440 miljoner i fjol.

Eolus Vind, som med snart 20 år på nacken är landets äldsta kommersiella vindkraftsverksbolag, etablerar och säljer vindkraftsanläggningar i södra och västra Sverige. Enligt Per Witalisson fortsätter omsättningen att öka, även om bolaget märker av lågkonjunkturen.

— Eftersom det inte finns några svenska tillverkare av vindkraftverk måste vi köpa av danska Vestas eller av tyska tillverkare, i euro. För tillfället är det dessutom svårare att få finansiering av bankerna, säger han.

Det här räkenskapsåret, som för Eolus Vind slutar den sista augusti, kommer bolaget att ha uppfört 29 vindkraftverk.

— Vi är inne i en intensiv period av etableringar just nu. De kommande tre åren räknar vi med att uppföra fler än 50 stycken per år, säger Per Witalisson.

Han menar att lågkonjunkturen håller på att tvinga vindkraftsbranschen att mogna snabbare än normalt.

— För 1-1,5 år sedan var branschen överhettad, men nu har det mer kommit till ett normaltillstånd. När man tror att ett område ska växa så fort drar det till sig lite lycksökare. Men nu ställer bankerna strängare krav och kvaliteten i processen måste upp några nivåer.

Eolus Vind har drygt 30 anställda, varav tio i Hässleholm där huvudkontoret ligger. Förra räkenskapsåret gjordes en vinst på 70 miljoner kronor och i år räknar Per Witalisson med att siffran hamnar tio miljoner lägre, bland annat beroende på en del engångsposter. Bolaget är listat på First North sedan i våras.

Fortfarande är efterfrågan på vindkraft stor, men överhettningen i branschen minskar. Det menar Per Witalisson, vice VD för noterade Hässleholmsbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Eolus säljer prestigeprojekt i USA

    Malmöbaserade Eolus Vind säljer batterilagringsprojektet Pome i Kalifornien. Affären är värd dubbelt upp av Eolus börsvärde, och beskedet om affären har fått aktien att rusa.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.