tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Martin Bonde ny chef för cancerbolag

Det avvecklade Symbionbolaget NatImmunes VD Martin Bonde har tagit över ledningen av en annan verksamhet. Nu är han deltids-VD för det färska läkemedelsbolaget EpiTherapeutics, grundat av Kristian Helin som leder BRIC, Biotech Research & Innovation Center, i Köpenhamn.

— Vi är fyra anställda och jag arbetar bara någon dag i veckan. Men det är ett spännande bolag och vi håller på att få ny finansiering på plats. Förhoppningsvis blir det klart i sommar, säger Martin Bonde.

EpiTherapeutics ska utveckla läkemedel som riktar sig mot så kallade epigenetiska faktorer. Med epigenetik menas molekylstrukturer knutna till DNA, som styr genernas aktivitet och som kan ärvas av nästa generation, trots att de inte är en del av DNA-sekvensen. Forskningsområdet har fått ett starkt uppsving de senaste åren.

I ett första skede siktar EpiTherapeutics på att finna behandlingar mot cancersjukdomar. Man söker enzymer som påverkar epigenetiska faktorer, och substanser som har effekt på enzymerna. Inom två år hoppas Martin Bonde att bolaget ska ha potentiella läkemedelssubstanser färdiga för så kallade pre-kliniska tester, det vill säga studier i provrör eller på djur.

— Det finns två företag i USA, båda i Boston, som arbetar med epigenetik; EpiZyme och Constellation Pharmaceuticals. I Öresundsregionen känner jag inte till några fler, och faktiskt inte i resten av Europa heller, säger Martin Bonde. 

EpiTherapeutics grundare Kristian Helin leder danska Centre for Epigenetics, ett så kallat Centre of Excellence finansierat av Danmarks Grundforskningsfond. Hans forskargrupper har bland annat fått sina resultat publicerade två gånger på två år i den världsledande tidskriften Nature. EpiTherapeutics bildades i höstas och har fått kapital från riskkapitalfonden SEED Capital Denmark och Novo Seeds, läkemedelskoncernen Novos såddfinansieringsavdelning. Kristian Helin sitter nu i EpiTherapeutics styrelse och vetenskapliga råd.

Lisa Kirsebom

Det avvecklade Symbionbolaget NatImmunes VD Martin Bonde har tagit över ledningen av en annan verksamhet. Nu är han deltids-VD för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.