fredag 29 mars 2024

inloggad som

Martin Bonde ny chef för cancerbolag

Det avvecklade Symbionbolaget NatImmunes VD Martin Bonde har tagit över ledningen av en annan verksamhet. Nu är han deltids-VD för det färska läkemedelsbolaget EpiTherapeutics, grundat av Kristian Helin som leder BRIC, Biotech Research & Innovation Center, i Köpenhamn.

— Vi är fyra anställda och jag arbetar bara någon dag i veckan. Men det är ett spännande bolag och vi håller på att få ny finansiering på plats. Förhoppningsvis blir det klart i sommar, säger Martin Bonde.

EpiTherapeutics ska utveckla läkemedel som riktar sig mot så kallade epigenetiska faktorer. Med epigenetik menas molekylstrukturer knutna till DNA, som styr genernas aktivitet och som kan ärvas av nästa generation, trots att de inte är en del av DNA-sekvensen. Forskningsområdet har fått ett starkt uppsving de senaste åren.

I ett första skede siktar EpiTherapeutics på att finna behandlingar mot cancersjukdomar. Man söker enzymer som påverkar epigenetiska faktorer, och substanser som har effekt på enzymerna. Inom två år hoppas Martin Bonde att bolaget ska ha potentiella läkemedelssubstanser färdiga för så kallade pre-kliniska tester, det vill säga studier i provrör eller på djur.

— Det finns två företag i USA, båda i Boston, som arbetar med epigenetik; EpiZyme och Constellation Pharmaceuticals. I Öresundsregionen känner jag inte till några fler, och faktiskt inte i resten av Europa heller, säger Martin Bonde. 

EpiTherapeutics grundare Kristian Helin leder danska Centre for Epigenetics, ett så kallat Centre of Excellence finansierat av Danmarks Grundforskningsfond. Hans forskargrupper har bland annat fått sina resultat publicerade två gånger på två år i den världsledande tidskriften Nature. EpiTherapeutics bildades i höstas och har fått kapital från riskkapitalfonden SEED Capital Denmark och Novo Seeds, läkemedelskoncernen Novos såddfinansieringsavdelning. Kristian Helin sitter nu i EpiTherapeutics styrelse och vetenskapliga råd.

Lisa Kirsebom

Det avvecklade Symbionbolaget NatImmunes VD Martin Bonde har tagit över ledningen av en annan verksamhet. Nu är han deltids-VD för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]