lördag 15 februari 2025

inloggad som

Forskningsbolaget Aquaporin på väg mot marknad

Efter fyra år med fokus på forskningsprojekt tar det danska företaget Aquaporin ett steg närmare marknaden. Bolaget som gör membran till vattenrening ska låta affärsfolk ersätta flera av sina 15 tillsvidareanställda och fem löst knutna forskare.

Aquaporins VD, Peter Holme Jensen, förklarar växlingen med att sista pusselbiten inom forskning och utveckling ska falla på plats under 2009, i samarbete med det franska vattenhanteringsbolaget Veolia. Dessutom pågår ytterligare förhandlingar med ett utländskt bolag som Peter Holme Jensen ännu inte vill namnge.

Aquaporin ligger även i långt framskridna förhandlingar med amerikanska rymdstyrelsen Nasa om ett annat avtal, men det kommer troligen att göra större nytta i marknadsföringssyfte än rent ekonomiskt.

— När vi slutit de första exklusiva avtalen ska vi skapa en avdelning för affärsutveckling. Vi har de forskare vi behöver. Vi har haft fokus på att utveckla teknologin och nu har vi kommit dithän att vi också ska utveckla affärsdelen av företaget. I dag är det en ensam person som har hand om affärsutvecklingen — och jag har en del andra saker att göra, konstaterar Peter Holme Jensen.

Aquaporin är framförallt på jakt efter stora, betydande kunder. Företaget är ett av få i världen som gör biologiska membran genom att härma några av naturens egna proteiner, aquaporiner, som sitter i cellväggen och säkrar att enbart vattenmolekyler tränger genom membranen.

Bolagets nanomembran ger extremt rent vatten, som används i halvledarindustrin för att tvätta chip. På längre sikt ska membranen också kunna användas för att avsalta havsvatten.

— Vi har ett EU-projekt med Veolia, där de kommersiella möjligheterna är långt större än med Nasa. Veolia har en ganska stor del av marknaden och det ger oss en större marknadsandel, säger Peter Holme Jensen.

Aquaporin har fått tio miljoner danska kronor i bidrag från Højteknologifonden och 37 miljoner danska kronor av investmentbolaget M. Goldschmidt Capital samt Teknologisk Innovation. Företaget för även löpande diskussioner med flera utländska intressenter.

Keld Broksø

Efter fyra år med fokus på forskningsprojekt tar det danska företaget Aquaporin ett steg närmare marknaden. Bolaget som gör membran till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.