fredag 10 maj 2024

inloggad som

Forskningsbolaget Aquaporin på väg mot marknad

Efter fyra år med fokus på forskningsprojekt tar det danska företaget Aquaporin ett steg närmare marknaden. Bolaget som gör membran till vattenrening ska låta affärsfolk ersätta flera av sina 15 tillsvidareanställda och fem löst knutna forskare.

Aquaporins VD, Peter Holme Jensen, förklarar växlingen med att sista pusselbiten inom forskning och utveckling ska falla på plats under 2009, i samarbete med det franska vattenhanteringsbolaget Veolia. Dessutom pågår ytterligare förhandlingar med ett utländskt bolag som Peter Holme Jensen ännu inte vill namnge.

Aquaporin ligger även i långt framskridna förhandlingar med amerikanska rymdstyrelsen Nasa om ett annat avtal, men det kommer troligen att göra större nytta i marknadsföringssyfte än rent ekonomiskt.

— När vi slutit de första exklusiva avtalen ska vi skapa en avdelning för affärsutveckling. Vi har de forskare vi behöver. Vi har haft fokus på att utveckla teknologin och nu har vi kommit dithän att vi också ska utveckla affärsdelen av företaget. I dag är det en ensam person som har hand om affärsutvecklingen — och jag har en del andra saker att göra, konstaterar Peter Holme Jensen.

Aquaporin är framförallt på jakt efter stora, betydande kunder. Företaget är ett av få i världen som gör biologiska membran genom att härma några av naturens egna proteiner, aquaporiner, som sitter i cellväggen och säkrar att enbart vattenmolekyler tränger genom membranen.

Bolagets nanomembran ger extremt rent vatten, som används i halvledarindustrin för att tvätta chip. På längre sikt ska membranen också kunna användas för att avsalta havsvatten.

— Vi har ett EU-projekt med Veolia, där de kommersiella möjligheterna är långt större än med Nasa. Veolia har en ganska stor del av marknaden och det ger oss en större marknadsandel, säger Peter Holme Jensen.

Aquaporin har fått tio miljoner danska kronor i bidrag från Højteknologifonden och 37 miljoner danska kronor av investmentbolaget M. Goldschmidt Capital samt Teknologisk Innovation. Företaget för även löpande diskussioner med flera utländska intressenter.

Keld Broksø

Efter fyra år med fokus på forskningsprojekt tar det danska företaget Aquaporin ett steg närmare marknaden. Bolaget som gör membran till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.