måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Helsingborgfirma vinder langvarig patentstrid mod AstraZeneca…

Den tyske generikaproducent Ratiopharm, med svensk hovedkontor i Helsingborg, har vundet en langtrukken patenttvist med AstraZeneca. Stockholms byret har erklæret medicinalgigantens Sverigepatent på fremstillingsmetoden til Losec Mups for ugyldig, og dermed undgår Ratiopharm AB i Helsingborg potentielle erstatningskrav i multimillionklassen.

De to selskaber har ligget i proces mod hinanden siden 2003, hvor patentet på omeprazol løb ud, den aktive ingrediens i den storsælgende mavesårsmedicin. Ratiopharm var en af tre generikaproducenter (se nedenstående artikel), som dengang lancerede kopier på det svenske marked til den halve pris. Selskaberne blev omgående stævnet af AstraZeneca, som henviste til, at også tabletformen på lægemidler var patenteret frem til april 2006. Men det patent har Stockholms byret nu erklæret ugyldigt.

— Jeg mener, det var en rimelig beslutning. Det er ingen større opfindelse at lægge lægemidlet i en tablet, siger advokat Lennart Arvidson fra Setterwalls, som har ført sagen for Ratiopharm.

Risikoen for tilbagevirkende erstatning for salg af Loseckopien mellem 2003 og 2006 er dermed elimineret.

I sit bedste år, 2000, solgte Losec for næsten en milliard SEK i Sverige. I dag sælges der omeprazolbaseret mavesårsmedicin for 340 millioner SEK om året, hvoraf AstraZenecas Losec og Losec Mups står for 22 millioner. For Ratiopharms vedkommende står Loseckopien for næsten 40 procent af den samlede omsætning på 125 millioner SEK.

— Vi er overraskede over dommen, eftersom det er en egenudviklet metode. Men det er ingen større sag, eftersom patentet allerede er udløbet, siger AstraZenecas informationschef Staffan Ternby.

Ud over at patentet blev erklæret ugyldigt, blev AstraZeneca dømt til at betale sagsomkostningerne for patentstriden på næsten 3,4 millioner SEK. AstraZenecas juridiske repræsentant, Örjan Grundén, vil ikke kommentere dommen. Der er endnu ikke truffet beslutning om en eventuel anke af dommen.

Af Erik Olausson

Den tyske generikaproducent Ratiopharm, med svensk hovedkontor i Helsingborg, har vundet en langtrukken patenttvist med AstraZeneca. Stockholms byret har erklæret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.