lördag 20 april 2024

inloggad som

Helsingborgfirma vinder langvarig patentstrid mod AstraZeneca…

Den tyske generikaproducent Ratiopharm, med svensk hovedkontor i Helsingborg, har vundet en langtrukken patenttvist med AstraZeneca. Stockholms byret har erklæret medicinalgigantens Sverigepatent på fremstillingsmetoden til Losec Mups for ugyldig, og dermed undgår Ratiopharm AB i Helsingborg potentielle erstatningskrav i multimillionklassen.

De to selskaber har ligget i proces mod hinanden siden 2003, hvor patentet på omeprazol løb ud, den aktive ingrediens i den storsælgende mavesårsmedicin. Ratiopharm var en af tre generikaproducenter (se nedenstående artikel), som dengang lancerede kopier på det svenske marked til den halve pris. Selskaberne blev omgående stævnet af AstraZeneca, som henviste til, at også tabletformen på lægemidler var patenteret frem til april 2006. Men det patent har Stockholms byret nu erklæret ugyldigt.

— Jeg mener, det var en rimelig beslutning. Det er ingen større opfindelse at lægge lægemidlet i en tablet, siger advokat Lennart Arvidson fra Setterwalls, som har ført sagen for Ratiopharm.

Risikoen for tilbagevirkende erstatning for salg af Loseckopien mellem 2003 og 2006 er dermed elimineret.

I sit bedste år, 2000, solgte Losec for næsten en milliard SEK i Sverige. I dag sælges der omeprazolbaseret mavesårsmedicin for 340 millioner SEK om året, hvoraf AstraZenecas Losec og Losec Mups står for 22 millioner. For Ratiopharms vedkommende står Loseckopien for næsten 40 procent af den samlede omsætning på 125 millioner SEK.

— Vi er overraskede over dommen, eftersom det er en egenudviklet metode. Men det er ingen større sag, eftersom patentet allerede er udløbet, siger AstraZenecas informationschef Staffan Ternby.

Ud over at patentet blev erklæret ugyldigt, blev AstraZeneca dømt til at betale sagsomkostningerne for patentstriden på næsten 3,4 millioner SEK. AstraZenecas juridiske repræsentant, Örjan Grundén, vil ikke kommentere dommen. Der er endnu ikke truffet beslutning om en eventuel anke af dommen.

Af Erik Olausson

Den tyske generikaproducent Ratiopharm, med svensk hovedkontor i Helsingborg, har vundet en langtrukken patenttvist med AstraZeneca. Stockholms byret har erklæret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.