onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fuskben och mobilillusioner bland årets Rapiduspristagare

Bioteknikbolaget BoneSupport i Malmö fick pris som årets Rapidusföretag 2008. Även Rookie-priset gick i år till två Malmöprofiler – Andreas Alptun och Carl Loodberg, grundare av speluppstickaren Illusion Labs.

För BoneSupports finanschef Fredrik Werner tog onsdagskvällen en oväntad vändning.

— För 25 minuter sedan var jag på väg till ett föräldramöte i Lund när Jan Wifstrand ringde och undrade var vi blev av, säger han när han får ta emot den specialdrejade prisskålen på Rapidus nioårsfest.

BoneSupport fick under 2008 ett visst genombrott för sitt kemiska benvävnadssubstitut som injiceras för att förstärka skelettet hos bensköra patienter. ”Ben på tub”, som Fredrik Werner uttrycker saken. Efter ett EU-godkännande i höstas har benersättningen börjat säljas via dotterbolag i Tyskland och distributör i Italien, något Rapidusjuryn tagit fasta på i sin motivering:

”För att ha trott benhårt på sin idé och lyckats ta en vetenskaplig upptäckt från forskarbänken ut i kommersiell verklighet, till en produkt som ger snabb lindring och minskar lidandet hos en växande patientgrupp. Kort sagt – ett urtypiskt innovationsbolag.”

Under hösten har bolaget också plockat in 122 miljoner kronor i riskkapital främst från huvudägarna samt förvärvat Lundabolaget Ultrazonix, som utvecklar en metod att lindra diskbråck med ultraljud.

Till årets Rapidusrookie utsågs Malmöbolaget Illusion Labs grundare Andreas Alptun och Carl Loodberg. Bolaget har bara ett drygt år på nacken men har redan släppt flera spel för Iphone och Ipod touch. Spelen distribueras genom nedladdning och betalning på Apples webbportal App Store.

På scenen i Nationalencyklopedins lokaler i Malmö får Andreas Alptun och Carl Loodberg demonstrera sitt numera klassiska partytrick, en liten applikation som förvandlar Iphonen till ett skummande ölglas.

— Sedan är det bara att dricka upp sin Iphone, säger Carl Loodberg och halsar den virtuella ölen till allmän munterhet.

Bolaget, som i dag sysselsätter sex personer, omsatte cirka 10 miljoner kronor sitt första verksamhetsår.

Årets specialpris till en föregångare på miljöområdet gick till danska bioteknikjätten Novozymes som inlett ett samarbete med Dong Energy om att få koldioxidneutral elförsörjning till 2012.

Mellan tilltuggen fick 150-mannapubliken även en genomgång av avgående chefredaktör Thomas Frostbergs Carolamani, kuvertsamling och piggsvinsfrisyr som ung från komikern Anders Johansson. Thomas Frostberg avtackades slutligen för tio års trogen tjänst med en smörgåsgrill av Rapidus styrelseordförande Jan Wifstrand.

Av Erik Olausson

Bioteknikbolaget BoneSupport i Malmö fick pris som årets Rapidusföretag 2008. Även Rookie-priset gick i år till två Malmöprofiler – Andreas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.