fredag 23 februari 2024

inloggad som

Fuskben och mobilillusioner bland årets Rapiduspristagare

Bioteknikbolaget BoneSupport i Malmö fick pris som årets Rapidusföretag 2008. Även Rookie-priset gick i år till två Malmöprofiler – Andreas Alptun och Carl Loodberg, grundare av speluppstickaren Illusion Labs.

För BoneSupports finanschef Fredrik Werner tog onsdagskvällen en oväntad vändning.

— För 25 minuter sedan var jag på väg till ett föräldramöte i Lund när Jan Wifstrand ringde och undrade var vi blev av, säger han när han får ta emot den specialdrejade prisskålen på Rapidus nioårsfest.

BoneSupport fick under 2008 ett visst genombrott för sitt kemiska benvävnadssubstitut som injiceras för att förstärka skelettet hos bensköra patienter. “Ben på tub”, som Fredrik Werner uttrycker saken. Efter ett EU-godkännande i höstas har benersättningen börjat säljas via dotterbolag i Tyskland och distributör i Italien, något Rapidusjuryn tagit fasta på i sin motivering:

“För att ha trott benhårt på sin idé och lyckats ta en vetenskaplig upptäckt från forskarbänken ut i kommersiell verklighet, till en produkt som ger snabb lindring och minskar lidandet hos en växande patientgrupp. Kort sagt – ett urtypiskt innovationsbolag.”

Under hösten har bolaget också plockat in 122 miljoner kronor i riskkapital främst från huvudägarna samt förvärvat Lundabolaget Ultrazonix, som utvecklar en metod att lindra diskbråck med ultraljud.

Till årets Rapidusrookie utsågs Malmöbolaget Illusion Labs grundare Andreas Alptun och Carl Loodberg. Bolaget har bara ett drygt år på nacken men har redan släppt flera spel för Iphone och Ipod touch. Spelen distribueras genom nedladdning och betalning på Apples webbportal App Store.

På scenen i Nationalencyklopedins lokaler i Malmö får Andreas Alptun och Carl Loodberg demonstrera sitt numera klassiska partytrick, en liten applikation som förvandlar Iphonen till ett skummande ölglas.

— Sedan är det bara att dricka upp sin Iphone, säger Carl Loodberg och halsar den virtuella ölen till allmän munterhet.

Bolaget, som i dag sysselsätter sex personer, omsatte cirka 10 miljoner kronor sitt första verksamhetsår.

Årets specialpris till en föregångare på miljöområdet gick till danska bioteknikjätten Novozymes som inlett ett samarbete med Dong Energy om att få koldioxidneutral elförsörjning till 2012.

Mellan tilltuggen fick 150-mannapubliken även en genomgång av avgående chefredaktör Thomas Frostbergs Carolamani, kuvertsamling och piggsvinsfrisyr som ung från komikern Anders Johansson. Thomas Frostberg avtackades slutligen för tio års trogen tjänst med en smörgåsgrill av Rapidus styrelseordförande Jan Wifstrand.

Av Erik Olausson

Bioteknikbolaget BoneSupport i Malmö fick pris som årets Rapidusföretag 2008. Även Rookie-priset gick i år till två Malmöprofiler – Andreas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.