tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Atonomics tester biosensor i levnedsmiddelbranchen

Udviklingsselskabet Atonomics i København begynder allerede i år at markedsføre sin nye biosensorteknik. Virksomheden satser frem for alt på at udvikle sensorer til sygdomsdiagnostik, men i en indledende fase retter man nu opmærksomheden mod levnedsmiddelbranchen.

— Det tager tid at udvikle et diagnoseprodukt og få det godkendt. Vi satser på at bringe teknologien ud til nogle enklere anvendelsesområder for at skaffe os erfaring, siger adm. dir. Thomas Warthoe.

I starten af det nye år forventes den første aftale at være klar, formentlig omkring detektion af bakterier i kød. Parallelt med markedsføringen fortsætter udviklingen af sensoren til brug i sundhedssektoren, til at begynde med i en allergitest. Den bliver et såkaldt point-of-care-instrument, som giver plejepersonalet svar med det samme uden at gå omvejen omkring et laboratorium.

Atonomics teknik er baseret på anvendelsen af såkaldte SAW-resonatorer, som blandt andet findes i mobiltelefoner. I sensoren dækkes resonatoren af et biokemisk filter, der udformes på en sådan måde, at det netop slipper det molekyle igennem, som man ønsker at detektere. Når molekylet fæstner sig på resonatorens overflade, registreres det ved, at en svingningsfrekvens ændrer sig. Flere akademiske forskergrupper har benyttet teknikken og påvist, at den er meget følsom. Atonomics er de første til at kommercialisere konceptet.

For knap et år siden investerede den japanske elektronikgigant Murata en million kroner i Atonomics. Murata fremstiller resonatorerne, mens Atonomics står for det biokemiske filter.

Atonomics blev startet i 2001 af brødrene Thomas og Peter Warthoe, som tidligere har grundlagt selskabet Display System Biotech og solgt det til NeuroSearch. Brødrene er sammen med den tredje grundlægger Lars Bangsgaard majoritetsejere i selskabet, som ved opstarten modtog 3,5 millioner fra Vækstfonden.

Udviklingsselskabet Atonomics i København begynder allerede i år at markedsføre sin nye biosensorteknik. Virksomheden satser frem for alt på at […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.