tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SenzaGen klipper banden med LU

LTH-avknoppningen SenzaGen tar in kapital från en ekonomilektor vid Ekonomihögskolan i Lund. Samtidigt förbereder sig bolaget på att flytta in i egna lokaler på Medicon Village.

I november förra året gick Lund universitets holdingbolag LU Innovation System, LUIS, in med en halv miljon kronor. För en månad sedan var det dags för ytterligare en investering, då från ekonomilektorn Carl-Henric Nilsson som gick in med en miljon kronor i verksamheten.

Anki Malmborg Hager– Vi behövde kapital för att satsa på verksamheten och han var villig att investera. Han sitter i styrelsen och bidrar väldigt mycket på den ekonomiska sidan, säger vd Anki Malmborg Hager.

Diagnostikbolaget SenzaGen har utvecklat en cellbaserad metod med syfte att ersätta allergitester på djur. Istället för att studera hur djur reagerar på en specifik kemikalie, analyserar SenzaGen vilka gener hos immuncellerna som aktiveras i kontakt med kemikalien. Metoden kommer i första hand att användas inom kosmetikaindustrin, men kan även tillämpas inom finkemikalie-, läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Totalt planerar bolaget att ta in fem miljoner kronor under 2015, pengar som kommer väl till pass då bolaget ska flytta till egna lokaler på Medicon Village inom en snar framtid. Tidigare har all verksamhet skett vid Lunds universitet. Dessutom finns planer på att utöka personalstyrkan från två till sex heltidsanställda. Mycket hänger dock på att den europeiska branschorganisationen Cosmetic Europe rekommenderar bolaget som ett alternativ till kosmetiska tester på djur.

– Nu satsar vi för fullt. Vi är övertygade om att Cosmetics Europe ska rekommendera oss, säger Anki Malmborg Hager.

Hon tror inte att bolaget kommer att ha några problem att ta in resterande kapital och hänvisar till det förbud från 2013 där bland annat EU förbjuder kosmetikatester på djur.

– Vi erbjuder det alternativ som efterfrågas och det är det som triggar investerarna, säger Malmborg Hager.

SenzaGen bildades 2010 och ägs av grundarna Carl Borrebæck, Malin Lindstedt och Erwin Rogge. Övriga ägare är LUIS, Carl-Henric Nilsson, Henrik Johansson och forskningsingenjören Ann-Sofie Albrekt. Förutom LUIS och privat finansiering beviljades bolaget Vinnova-bidrag på två miljoner kronor år 2012.

Izabella Rosengren

LTH-avknoppningen SenzaGen tar in kapital från en ekonomilektor vid Ekonomihögskolan i Lund. Samtidigt förbereder sig bolaget på att flytta in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.