måndag 4 december 2023

inloggad som

SenzaGen klipper banden med LU

LTH-avknoppningen SenzaGen tar in kapital från en ekonomilektor vid Ekonomihögskolan i Lund. Samtidigt förbereder sig bolaget på att flytta in i egna lokaler på Medicon Village.

I november förra året gick Lund universitets holdingbolag LU Innovation System, LUIS, in med en halv miljon kronor. För en månad sedan var det dags för ytterligare en investering, då från ekonomilektorn Carl-Henric Nilsson som gick in med en miljon kronor i verksamheten.

Anki Malmborg Hager– Vi behövde kapital för att satsa på verksamheten och han var villig att investera. Han sitter i styrelsen och bidrar väldigt mycket på den ekonomiska sidan, säger vd Anki Malmborg Hager.

Diagnostikbolaget SenzaGen har utvecklat en cellbaserad metod med syfte att ersätta allergitester på djur. Istället för att studera hur djur reagerar på en specifik kemikalie, analyserar SenzaGen vilka gener hos immuncellerna som aktiveras i kontakt med kemikalien. Metoden kommer i första hand att användas inom kosmetikaindustrin, men kan även tillämpas inom finkemikalie-, läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Totalt planerar bolaget att ta in fem miljoner kronor under 2015, pengar som kommer väl till pass då bolaget ska flytta till egna lokaler på Medicon Village inom en snar framtid. Tidigare har all verksamhet skett vid Lunds universitet. Dessutom finns planer på att utöka personalstyrkan från två till sex heltidsanställda. Mycket hänger dock på att den europeiska branschorganisationen Cosmetic Europe rekommenderar bolaget som ett alternativ till kosmetiska tester på djur.

– Nu satsar vi för fullt. Vi är övertygade om att Cosmetics Europe ska rekommendera oss, säger Anki Malmborg Hager.

Hon tror inte att bolaget kommer att ha några problem att ta in resterande kapital och hänvisar till det förbud från 2013 där bland annat EU förbjuder kosmetikatester på djur.

– Vi erbjuder det alternativ som efterfrågas och det är det som triggar investerarna, säger Malmborg Hager.

SenzaGen bildades 2010 och ägs av grundarna Carl Borrebæck, Malin Lindstedt och Erwin Rogge. Övriga ägare är LUIS, Carl-Henric Nilsson, Henrik Johansson och forskningsingenjören Ann-Sofie Albrekt. Förutom LUIS och privat finansiering beviljades bolaget Vinnova-bidrag på två miljoner kronor år 2012.

Izabella Rosengren

LTH-avknoppningen SenzaGen tar in kapital från en ekonomilektor vid Ekonomihögskolan i Lund. Samtidigt förbereder sig bolaget på att flytta in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad