lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kampen om det mobile net gavner Øresundsregionen

Af Bjarne Stenquist

The US rules the Web. Med virksomheder som Cisco, Sun, Microsoft, Yahoo og Netscape har USA’s dominans på nettet været næsten total.

Det kan nu være på vej til at ændre sig på en måde, som i høj grad gavner de mange unge IT-virksomheder i Øresundsregionen. Den nye frontlinje i kampen om nettet går på et område, hvor Europa har indtaget de strategiske støttepunkter: de mobile telefonsystemer. Infrastrukturen, i form af telefonselskabernes sendemaster og antallet af mobiltelefonbrugere, er betydeligt bedre udbygget i Europa end i USA, ikke mindst i Norden. Her finder vi også to af verdens tre førende mobiltelefonproducenter: Nokia og Ericsson.

Det er baggrunden for en af Europas største virksomhedsovertagelser nogensinde: det britiske mobiltelefonselskab Vodafone betalte for nylig 163 milliarder dollars for den tyske telegigant Mannesman.

Vodafone vil nu blive verdens største virksomhed inden for mobile internetydelser. Mobiltelefonens centimeterstore display skal være platform for nye portaler, som i første omgang tilbyder e-post, e-handel og bankforretninger.

Det er fra denne type tjenester, Vodafone og de europæiske telefonselskaber skal hente deres nye indtjeninger, nu hvor mobiltelefontaksterne er på vej ned.

Vi vil opleve en global bølge af sammenlægninger af mobiltelefonselskaber med følgevirkninger i Norden: Vodafone har kig på danske Sonofon, TeleDanmark virker interesseret i svenske Netcom, som blandt andet ejer mobiltelefonselskabet Comviq.

Men den afgørende kamp står – præcis som det er tilfældet for det faste net – om softwaren. Er det Yahoo, Netscape og Microsoft som skal producere de mobile startsider? Eller er det nyudviklede europæiske virksomheder?

Denne voldsomme amerikansk-europæiske styrkeprøve gavner Øresundsregionen. Her ligger WHQ for Ericssons udvikling af mobile internetløsninger baseret blandt andet på WAP-teknikken, her ligger en række virksomheder i Ideon i Lund og i Symbion-IT i København, som arbejder med forskellige anvendelser af WAP.

Et eksempel er Ericssons og lundvirksomheden C-Technologies’ nystartede selskab Iconizer, som udvikler sikre betalingssystemer, et af det mobile nets svage punkter.

For nylig bekendtgjorde Axis Communications i Lund, at de starter et nyt forretningsområde, der retter sig mod det mobile internet.

Prognosevirksomheden Analysys forudser i en frisk rapport, at i år 2005 vil 1,2 milliarder mennesker anvende mobiltelefoner til at benytte internetydelser og ”kun” 400 millioner pc med fast opkobling.

Hvis det passer, er fremtidsmulighederne mildt sagt gode for dem, der nu kaster sig ud i kampen om det mobile net.

Af Bjarne Stenquist The US rules the Web. Med virksomheder som Cisco, Sun, Microsoft, Yahoo og Netscape har USA’s dominans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.