tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Privat investor skyder fem millioner i enzymmalingsfirmaet BioLocus

Biotekselskabet BioLocus i Hørsholm har fået tilført fem millioner kroner fra en privatperson og leder nu efter en ny adm. dir. til at ekspandere den lille virksomhed. I foråret fik BioLocus desuden tilsagn om op til 5,6 millioner kroner over tre år fra den nystiftede Danske Maritime Fond.

BioLocus har udviklet en skibsbundmaling med enzymer, som forhindrer organismer i at fæstne sig på båden. Såkaldt marin begroning er et stort problem både inden for kommerciel søfart og for fritidssejlere, eftersom fartøjets fart og brændstofforbrug påvirkes negativt. Løsningen på problemet har længe været malinger med giftige stoffer, som nu forbydes.

BioLocus’ miljøvenlige enzymmaling CoatZyme kom i handlen i mindre skala i sommer, og virksomheden har nu fået godkendelse fra de svenske miljømyndigheder til en prøveintroduktion af malingen i Sverige til foråret. Den første version er til fritidsbåde, men pengene fra den maritime fond skal bruges til en videreudvikling af malingen til brug på større skibe.

Flere andre malingproducenter udvikler i dag miljøvenlige skibsmalinger. Et eksempel er kæmpefirmaet Akzo Nobel, som har patentanmeldt en silikonebaseret maling med en struktur i nanoskala, som gør det svært for organismer at fæstne sig på overfladen.

— Den type maling kræver en vis hastighed for at fungere, så den er bedst til hurtigtgående skibe, der ikke ligger stille så længe ad gangen. Den er derimod ikke så god til fritidsbåde, siger den nuværende adm. dir. Knud Allermann, som også hævder, at BioLocus’ maling bliver både billigere og lettere at reparere efter de småskader, som fritidsbåde ofte får, når de støder mod bådebroer og sten.

Samlet har BioLocus fem ansatte og hovedkontor i Hørsholms forskerpark. Hovedparten af aktiviteterne foregår dog i eksterne laboratorier. Formand er Aage Christian Hansen. Firmaet ejes af grundlæggerne, Knud Allermann og mikrobiologen Ib Schneider, DTU Innovation og flere private investorer.

Biotekselskabet BioLocus i Hørsholm har fået tilført fem millioner kroner fra en privatperson og leder nu efter en ny adm. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.