måndag 29 april 2024

inloggad som

… men kompetensmatchningen varvar upp

Projektet Medicon Skills ska på ett halvår bygga en plattform som proaktivt ska kunna matcha behov med kompetens inom life science i Öresundsregionen. Redan är en riksdagsdiskussion och en jobbmässa initierade.

Den fem man starka projektgruppen har fram till årsskiftet på sig att staka ut vägen och säkra fortsatt finansiering. I dag drivs projektet med en blygsam budget på 1,5 miljoner kronor från Europeiska globaliseringsfonden. De pengarna är visserligen öronmärkta till åtgärder för tidigare AstraZeneca-anställda, men planen är att nästa år bredda verksamheten till att proaktivt arbeta med life science-kompetenser i hela Medicon Valley, det vill säga Skåne och Köpenhamnsregionen.

— Den större regionen behövs för att kunna bli en global magnet för life science, och Medicon Skills är tänkt att bidra till att fler företag etablerar sig här, säger Ursula Hultkvist Bengtsson, vice vd vid Medicon Village, som initierat projektet.

Den planerade riksdagsdebatten ska ske under senhösten och handla om branschens villkor i Sverige och om hur initiativ som Medicon Skills kan stabilisera arbetsmarknaden på området, också genom samverkan med Danmark.

På Medicon Skills program står även en ny, återkommande karriärmässa som ska hållas på Medicon Village den 10 oktober med ett 70-tal utställare från industri och landsting.

Dessutom ska en dansk-svensk seminariedag för politiker, akademi och näringsliv anordnas i höst med tema kompetensförsörjning i den stora regionen för att identifiera problem och möjligheter.

Arbetet inom Medicon Skills sker i samarbete med framförallt Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, och Medicon Village. Projektet är inspirerat av liknande satsningar i Danmark, däribland Consoritum for global talent som bland annat backas upp av Lego-koncernen.

Elisabet Ottosson

Projektet Medicon Skills ska på ett halvår bygga en plattform som proaktivt ska kunna matcha behov med kompetens inom life […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.