måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öresundsregionen för liten för framgångsrika start-ups

Kort sagt: Historien om Köpenhamnsbaserade Tradeshift är en klassiker för Öresundsregionen. Först en megahajp — sedan en utflyttning till USA. Det ser verkligen ut som att Öresundsregionen blivit för liten för uppstartsbolag på väg till den globala superligan.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

I Öresundsregionens IT- och life science-branscher närs en american dream. Det handlar inte om drömmen om att göra resan från tidningsbud till miljardär, utan drömmen om att skapa ett uppstartsbolag som blir så globalt att det till sist får ett amerikanskt huvudkontor.

Det har skett flera gånger. Med resultatet att företagen blir ansiktslösa, otillgängliga och icke-transparanta för medier och myndigheter här på hemmaplan.

Ett färskt exempel är danska IT-bolaget Tradeshift som blivit megahajpat sedan starten år 2010. Företaget utvecklar ett system för molnbaserad hantering av e-fakturor.

Problemet är att man i dag inte längre kan ringa till Tradeshift. Officiella telefonnummer existerar inte. Ett besök i den fyra våningar höga fastigheten vid Nørreport Station i centrala Köpenhamn blir likaledes fruktlöst. När Rapidus ber att få lämna besked till någon i ledningen blir receptionisten bara tom i blicken.

— De är inte online. Kanske är de inte i landet?

Ett mail presschefen i USA förblir också obesvarat. Inget finns registrerat hos de danska skattemyndigheterna, utöver ett företagsskal utan några inlämnade räkenskaper. Den enkla förklaringen är att huvudkontoret och den danska företagsledningen försvunnit till San Francisco. Men i ljuset av alla framgångshistorier om Tradeshift måste firman nu ändå klassas som något av ett mysterium.

Bara i år har det offentliggjorts att företaget fått 400 miljoner danska kronor i riskkapital från Scentan Ventures i Singapore för att kunna expandera i Japan, USA och Köpenhamn, efter utökningar i bland annat Kina och Storbritannien. Nyheten presenterades till och med i CNN.

I mars 2013 gjorde Rapidus en intervju vd Christian Lanng. Han berättade då i motsats till den senaste utvecklingen att Tradeshift skulle klara sig utan fler kapitaltillskott framöver, eftersom flera storkunder betalar för att deras leverantörer kopplas upp mot Tradeshifts e-fakturasystem. En slutpunkt skulle ha varit en investering på ett hemligt miljonbelopp via ett partnerskap med Intuit från Silicon Valley i januari 2013.

I dag finns Tradeshift (enligt egen uppgift) i 193 länder. Kundlistan inkluderar bland annat Vestas, transportjätten Kuehne+Nagel och franska regeringen. Nischmedier som Wired och Techcrunch har rosat Tradeshift som ett av de mest banbrytande företagen inom IT på tio år. I sin uppstartsperiod fick bolaget över 150 miljoner danska kronor i riskkapital från Ebay, Notion Capital och Kite Ventures/Ru-Net.

Men någon gång efter detta försvann företaget in i det okända. Vad är upp och ner nu? Vad är substans? Vi vet inte längre.

Vi kan bara konstatera att det finns en olycklig trend där Öresundsregionens företag försvinner från radarn hos medier och myndigheter i precis samma ögonblick som de blir globala.

Andra exempel är Kapow Technologies från Köpenhamn och Neo Technology från Malmö (Årets Rapidusföretag 2006 respektive 2012). När företagen skördar riktiga framgångar och landar storkapital från investerare, speciellt från USA, flyttar de ut. På bekostnad av Öresundsregionen.

Inom life science tecknar sig en liknande bild för bolag på väg till superligan.

En av de få investerarna med finansiella muskler nog att skapa något stort och kvarvarande här i regionen är holdingbolaget Novo A/S. I en nystartad grupp kallad Large Investments, under ledning av tidigare Mærsk- och Danske Bank-direktören Eivind Kolding, kan Novo investera tio miljarder kronor om året. Men de saknar något stort viktigt i regionen. Eivind Kolding säger till Rapidus att bortsett från köpet av hörapparatstillverkaren Sonion i Roskilde i somras är siktet för framtida investeringar inställt på det övriga Västeuropa. Bara mindre Novo Seed-satsningar kretsar kring Öresundsregionen.

Slutsatsen kan inte vara någon annan än att Öresundsregionen är för liten. Dels för att de kapitalstarka investerarna ska vilja bygga något spännande och stort här, men också för att framgångsrika uppstartsbolag ska kunna se en framtid i regionen när de närmar sig global potential.

Ska vi gråta över detta? Inte bara. Det finns även en positiv sida.

Tänk på vilket fokus globaliserande företag kan rikta mot Öresundsregionen när de ursprungligen kommer härifrån. Kunskapen om regionen som dessa entreprenörer för med sig, till inte minst USA, är ändå den bästa reklamen för den framtida utvecklingen av start-ups i Skåne och Köpenhamnsområdet.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Kort sagt: Historien om Köpenhamnsbaserade Tradeshift är en klassiker för Öresundsregionen. Först en megahajp — sedan en utflyttning till USA. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.