söndag 8 september 2024

inloggad som

Upp och ner för Frederik Paulsens skånska företagsgrupp

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande försäljning går de tre andra läkemedelsbolagen i Frederik Paulsens skånska företagsgrupp med vinst, visar Rapidus kartläggning.

Läkemedelsjätten Ferring, med Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ägare, har i stort sett lämnat Sverige. Men Polypeptide Laboratories, Nordic Drugs, QPharma, och Euro Diagnostica tillhör en relativt anonym systergrupp till Ferringkoncernen som förvaltas av den fristående stiftelsen Partina. Tillsammans har de fyra bolagen över 400 anställda i Skåne och omsätter 900 miljoner kronor.

Största företaget i gruppen är Polypeptide som producerar peptider till läkemedelindustrin. Grunden är Ferrings tidigare fabrik i Limhamn och i Ferringgruppen finns fortfarande viktiga kunder. Under förra året dubblade bolaget sin vinst till 34 miljoner kronor, trots att omsättningen minskade till 432 miljoner kronor, jämfört med 453 miljoner 2012.

”Arbetet med att förbättra produktionsprocesserna fortskrider och beräknas ha fortsatt positiv resultatpåverkan under 2014” konstaterar ledningen i årsredovisningen.

Nordic Drugs i Limhamn, som marknadsför läkemedel, är det enda bolag i gruppen som ökar sin omsättning, från 192 miljoner kronor till 203 miljoner. Både bolagets nässprej och behandling mot heroinmissbruk gick bra och från ett nollresultat 2012 kunde företaget notera en vinst på fyra miljoner kronor förra året.

CeciliaGrotte— Vi har en tillväxtstrategi att med nya produkter få ökad omsättning. Till år 2017 ska den vara 250 miljoner kronor, säger finanschefen Cecilia Grotte, som har ett förflutet på Sparbanken Öresund.

Även QPharma har som närmaste mål att nå en kvarts miljard i omsättning. Men förra året gick i motsatt riktning, QPharmas omsättning krympte med 15 procent till 166 miljoner kronor. Vinsten landade på knappt fem miljoner.

— Det är framförallt förseningar inom kliniska prövningar som påverkat introduktionen av nya produkter inom HIV-skydd, till utvecklingsländerna. Dessutom har marknaden för läkemedelsprodukter varit utmanande de senaste åren, skriver vd Kenneth Stokholm i ett mail till Rapidus.

Enligt årsredovisningen har flera produkter inte utvecklats i positiv riktning. Grundpelaren har varit piller överdragna med ett skyddande hölje. Nu är det istället företagets utvecklingsprojekt, vaginalringar och implantat, som säljer bättre än väntat.

Därför förväntas 2014 bli ett bättre år, skriver Kenneth Stokholm i årsredovisningen. Bolaget har fått nya kunder, etablerat kontakter med ”icke vinstdrivande organisationer” i USA och räknar med effektivare produktion i den nybyggda fabriken i Norra Sorgenfri i Malmö.

Som Rapidus rapporterade i måndags omsatte Euro Diagnostica 107 miljoner kronor 2013. Resultatet slutade på -8 miljoner.

Olof Peterson

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

    Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

  • Ny vd ska få fart på Vibrosense

    Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.