tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya kraftverk i Västra hamnen ska granskas av staten

Innoventums hyllade men också kritiserade vindkraftverk Giraffen var bara början. Nu har Malmöföretaget fått bygglov att sätta upp en ny 20 meter hög vindmölla i trä i Västra hamnen. Ett projekt som ska utvärderas av staten.

Innoventums kraftverk i trä har rönt stor uppmärksamhet. I våras vann bolaget Malmö stads miljöpris. Konstruktionen Giraffen som finns både i Hyllie och Västra hamnen kombinerar vindkraft med solceller och kan samtidigt utgöra en laddstation för elbilar.

Men samtidigt har kritiker väckt frågor om möllornas hållfasthet. Nu har emellertid Malmö stad gett bygglov för ett nytt provområde i Västra hamnen, nära helikopterplattan. Dels ska Innoventum bygga en ny version av den 12 meter höga Gifraffen, dels ska bolaget uppföra sitt nya praktverk Dalifanten.

SigvaldHarryson— Det är ett stort kliv upp. Dalifanten är 20 meter hög och står på 8 ben. Rotorbladen är 13 meter långa, istället för giraffens 3 meter. Och när det kommer till energiproduktion räknar vi med femdubbla uttaget, till 50.000 kWh per år, säger vd Sigvald Harrysson till Rapidus.

Bolaget har senaste året fått bidrag från Vinnova och Energimyndigheten på sammanlagt över tre miljoner kronor. Det nya bygget i Västra hamnen påbörjas nu i september och när det står färdigt ska konstruktionernas ljudnivå, energiproduktion och strukturhållfasthet granskas av statliga SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Samtidigt utökar grundaren Sigvald Harrysson styrelsen för Innoventum med Båstads kommunchef Katarina Pelin, som tidigare var miljöchef i Malmö, och ekonomen Johan Roos, vd på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som dessutom köper en procent av företaget för 600.000 kronor.

Innoventum har ambitiösa mål om att bli en världsledande vindkraftstillverkare, men än så länge går försäljningen trögt. Under 2013 låg omsättningen på dryga miljonen, betydligt mindre än de sex miljoner Sigvald Harryson förutspådde för ett år sedan.

— Vi har vidareutvecklat Giraffen i stället för att kommersialisera i år. Vi har fått anpassa oss efter marknaden, den nya versionen tar upp exakt två parkeringsrutor och laddar två bilar samtidigt. Storleken var en barriär. Men i år är sex miljoner kronor ett rimligt slutmål.

Olof Peterson

Innoventums hyllade men också kritiserade vindkraftverk Giraffen var bara början. Nu har Malmöföretaget fått bygglov att sätta upp en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.