söndag 24 november 2024

inloggad som

AddPro-affär banar väg för dansk miljardfond

Efter lyckade försäljningar av bland annat Helsingborgsföretaget Emotron, friskolekoncernen Pysslingen och nu senast IT-konsulten AddPro i Malmö är svensk-danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity i färd med att dra igång en ny fond. Ambitionen är att få in tre miljarder danska kronor under 2014. Med raden av svenska affärer i backspegeln räknar partnern Jan Dahlqvist med att även få svenska investerare i den nya fonden.

Målet på 3,0 miljarder danska kronor är ett snäpp upp jämfört med de senaste två fonderna från 2005 och 2009, då Polaris drog in 2,0 miljarder respektive 2,7 miljarder danska kronor. Då ingick inte några svenska investerare alls, men Polaris partner Jan Dahlqvist har goda förhoppningar att de hakar på tåget denna gång. Hittills har Polaris gjort tolv investeringar i Sverige varav fem nu har sålts.

Jan_Dahlqvist— Vi för samtal med ett antal potentiella investerare som förhoppningsvis är med. Att vi har visat att vi kan ge avkastning på den svenska marknaden har väldigt stor betydelse i de diskussionerna, säger Jan Dahlqvist till Rapidus.

Liksom de tidigare fonderna kommer Polaris fjärde fond att sikta in sig på uppköp av verksamheter på den nordiska marknaden med en omsättning i storleksordningen 400-1.000 miljoner kronor.

Nyligen drog konkurrenten Altors medgrundare Denis Viet-Jacobsen igång fonden Solix Group där han har med sig Johan Cervin, även han medgrundare på Altor. Jan Dahlqvist ser en ökande konkurrens mellan riskkapitalbolagen, samtidigt som det också har försvunnit en del spelare som AAC och 3i.

— Börsuppgången i Sverige har gjort att pensionsfonder och försäkringsbolag tittar på andra investeringsalternativ. Det har gjort att det kommit in fler aktörer på marknaden. I Danmark har konjunkturen varit betydligt trögare, säger han.

Förra veckan meddelade Polaris att dotterbolaget AddPro säljs till tyska Perusa. Köpeskillingen är ett tresiffrigt miljonbelopp, enligt vad Rapidus erfar. AddPro, fokuserat på infrastruktur och säkerhet inom IT-området, beräknas omsätta 630 miljoner kronor i år. Närmare 290 anställda i Sverige och Danmark följer med i affären.

Joel Lyth

Efter lyckade försäljningar av bland annat Helsingborgsföretaget Emotron, friskolekoncernen Pysslingen och nu senast IT-konsulten AddPro i Malmö är svensk-danska riskkapitalbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.