söndag 24 november 2024

inloggad som

EU-regler ger draghjälp åt allergitest från LTH

LTH-avknoppningen SenzaGen sitter på en cellbaserad metod som kan ersätta allergitester på djur. Med skärpta regler för djurförsök och EU:s nya kemikaliedirektiv vädrar ledningen morgonluft.

Efter några år med övergångsregler är det sedan 2013 förbjudet att testa kosmetika som säljs inom EU med djurförsök. Därmed efterfrågas helt nya tester, och cellbaserade metoder kan vara ett alternativ. Även EU:s kemikaliedirektiv Reach, som skärper analyskraven av kemikalier som finns i vår livsmiljö, driver på utvecklingen.

— Hittills finns inget enstaka kommersiellt cellbaserat test som kan ersätta djurförsök. Vi har nyligen gjort en studie som visar att vårt test är bland de bästa av de som håller på att utvecklas, säger medgrundaren Henrik Johansson, forskare på LTH:s institution för immunteknologi.

Forskarna har identifierat 200 gener hos mänskliga immunceller som ofta är inblandade i allergiska reaktioner. Istället för att studera hur djur reagerar på en specifik kemikalie, analyserar forskarna vilka gener hos immuncellerna som aktiveras i kontakt med kemikalien. Reaktionen kan avläsas som ett specifikt mönster av på- och avslagna gener för de kemikalier som har hög risk att ge allergisk reaktion.

SenzaGens test håller nu på att valideras efter OECD-regler. Går valideringen bra är planen att inom kort gå ut på marknaden och licensiera ut analysmetoden till europeiska kontraktslaboratorier.

Testet har utvecklats som ett doktorandarbete av Henrik Johansson i samarbete med docent Malin Lindstedt och professor Carl Borrebæck, som bland annat ligger bakom BioInvent och Alligator Bioscience. Nu letar ledningen efter investerare för att få in kapital till den sista produktutvecklingen och till validering. Parallellt är bolaget på jakt efter en vd och affärsutvecklare.

Elisabet Ottosson

LTH-avknoppningen SenzaGen sitter på en cellbaserad metod som kan ersätta allergitester på djur. Med skärpta regler för djurförsök och EU:s […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad