tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Konsolidering på marknaden — så går sparbankerna i Skåne

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går vi igenom årsrapporterna från de fyra största sparbankerna — som alla påverkas när Wolf nu tar över Sparbanken Öresund.

Den breda medelklassen samt små- och mellanstora företag är kundsegment som alla banker vill åt. Och kampen förefaller vara extra hård i Skåne i dag.

— Konkurrensen är tuffare än på andra håll, det finns många banker med stark lokal förankring, säger Danske Banks Malmöchef Niclas Sassersson och syftar på sparbankerna med ett traditionellt starkt fäste i Sydsverige.

Men kartan håller just nu på att ritas om. Om alla myndighetstillstånd går igenom tar Swedbank över Sparbanken Öresund, och säljer därefter en del av verksamheten till fusionerande Färs & Frosta och Sparbanken 1826. Sparbanken Syd som hittills varit helt fristående påverkas indirekt av affären genom upplösningen av systemleverantören Cerdo, majoritetsägd av Sparbanken Öresund.

Michael_Wolf— Ur Swedbanks och sparbankernas perspektiv är det klart att marknaden i Skåne varit för fragmenterad. Genom denna affär blir vi relevanta för framtiden, säger Michael Wolf till Rapidus.

Det finns fortfarande några fristående sparbanker kvar i Skåne, som Sparbanken Syd. Ska ni göra fler uppköp?

— Om någon knackar på dörren och vill komma in i en större struktur kommer vi att välkomna dem. Men vi kan själva inte initiera en sådan process utan det måste komma från den lokala sparbanken, säger Michael Wolf.

Under 2013 fortsatte samtliga fyra av Skånes största sparbanker att öka affärsvolymen med mellan två procent och nio procent. Tre av dem redovisade ökat rörelseresultat.

Sparbanker_2013_v3_350

Värt att notera är att det i Sparbanken Syds resultat ligger en reavinst på 82 miljoner kronor från utförsäljning av aktieinnehavet i Swedbank. Syd började skeppa ut andelar 2012 och hade nu i december kvar Swedbankaktier för 106 miljoner. Omstruktureringen av Cerdo satte också spår i bankens resultat, som belastades med nedskrivningar på 26 miljoner.

Sparbanken Syd sysselsätter i dag 150 anställda, Sparbanken Öresund har cirka 600 medarbetare medan 1826 och Färs & Frosta har runt 250 vardera. Nya Sparbanken Skåne (fusionen av Färs & Frosta, 1826 och delar av Öresund) får 650 anställda. Swedbank har samtidigt aviserat en bantning på ett par hundra tjänster i Sydsverige närmaste åren.

Läs mer om Skånes bankmarknad i torsdagens snabbanalys.

Kristian Svensson

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.