söndag 28 april 2024

inloggad som

Konsolidering på marknaden — så går sparbankerna i Skåne

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går vi igenom årsrapporterna från de fyra största sparbankerna — som alla påverkas när Wolf nu tar över Sparbanken Öresund.

Den breda medelklassen samt små- och mellanstora företag är kundsegment som alla banker vill åt. Och kampen förefaller vara extra hård i Skåne i dag.

— Konkurrensen är tuffare än på andra håll, det finns många banker med stark lokal förankring, säger Danske Banks Malmöchef Niclas Sassersson och syftar på sparbankerna med ett traditionellt starkt fäste i Sydsverige.

Men kartan håller just nu på att ritas om. Om alla myndighetstillstånd går igenom tar Swedbank över Sparbanken Öresund, och säljer därefter en del av verksamheten till fusionerande Färs & Frosta och Sparbanken 1826. Sparbanken Syd som hittills varit helt fristående påverkas indirekt av affären genom upplösningen av systemleverantören Cerdo, majoritetsägd av Sparbanken Öresund.

Michael_Wolf— Ur Swedbanks och sparbankernas perspektiv är det klart att marknaden i Skåne varit för fragmenterad. Genom denna affär blir vi relevanta för framtiden, säger Michael Wolf till Rapidus.

Det finns fortfarande några fristående sparbanker kvar i Skåne, som Sparbanken Syd. Ska ni göra fler uppköp?

— Om någon knackar på dörren och vill komma in i en större struktur kommer vi att välkomna dem. Men vi kan själva inte initiera en sådan process utan det måste komma från den lokala sparbanken, säger Michael Wolf.

Under 2013 fortsatte samtliga fyra av Skånes största sparbanker att öka affärsvolymen med mellan två procent och nio procent. Tre av dem redovisade ökat rörelseresultat.

Sparbanker_2013_v3_350

Värt att notera är att det i Sparbanken Syds resultat ligger en reavinst på 82 miljoner kronor från utförsäljning av aktieinnehavet i Swedbank. Syd började skeppa ut andelar 2012 och hade nu i december kvar Swedbankaktier för 106 miljoner. Omstruktureringen av Cerdo satte också spår i bankens resultat, som belastades med nedskrivningar på 26 miljoner.

Sparbanken Syd sysselsätter i dag 150 anställda, Sparbanken Öresund har cirka 600 medarbetare medan 1826 och Färs & Frosta har runt 250 vardera. Nya Sparbanken Skåne (fusionen av Färs & Frosta, 1826 och delar av Öresund) får 650 anställda. Swedbank har samtidigt aviserat en bantning på ett par hundra tjänster i Sydsverige närmaste åren.

Läs mer om Skånes bankmarknad i torsdagens snabbanalys.

Kristian Svensson

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.