söndag 24 november 2024

inloggad som

Forskarpatent Syd knoppar av hjärtmedicin

Forskarpatent Syd är i färd med att utöka portföljen med tre nybildade bolag inom hjärtmedicin, psykofarmaka och dentalteknik. Inom ett år hoppas vd Bert Junno ha hittat såväl projektledare som finansiering till de nya forskningsavknoppningarna.

Prekliniska studier pågår redan i det första bolaget, som utvecklar en läkemedelskandidat mot blodproppar baserad på aptamerer, delar av RNA-kedjan. Även i bolag nummer två, med arbetsnamnet Gaba AB, pågår prekliniska studier men där är tillämpningen ännu inte spikad.

— Där har vi har lite olika spår att följa. Patentfamiljen inkluderar runt 100.000 substanser som visat sig ha stor effekt på det centrala nervsystemet, säger Bert Junno.

Bland de möjliga terapiområdena nämner han depressioner. Gaba-receptorn i centrala nervsystemet är målet för en rad centralstimulerande medel, däribland benzodiazepiner som Valium. Bakom bolaget står fyra forskare vid Köpenhamns universitet och Lunds universitet, däribland kemiprofessorn Olov Sterner som även varit med i Lundabolaget Oncorel och Helsingborgsbaserade Adenovir.

Den tredje nybildningen har närmare till marknaden. Här handlar det om en ny tillverkningsmetod för keramiska tandproteser av zirkonium. Tekniken har utvecklats av Per Vult von Steyern, lektor vid tandvårdshögskolan i Malmö.

Med bolagen registrerade inleder Bert Junno jakten på externa finansiärer. Han pekar på Forskarpatent Syds portföljbolag Galecto Biotech, som 2012 fick in tio miljoner euro från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures.

— Det kan bli den typen av finansiering. Eller listning, som med portföljbolaget WntResearch där vi gick till Aktietorget, säger han.

Forskarpatent Syd har två anställda. Bolaget är i dag helägt av Almi Invest sedan de tidigare minoritetsägarna Lunds universitets holdingbolag Luis, Blekinge forskningsstiftelse, Högskolan i Halmstad och Sveriges Lantbruksuniversitet köptes ut 2012.

Erik Olausson

Forskarpatent Syd är i färd med att utöka portföljen med tre nybildade bolag inom hjärtmedicin, psykofarmaka och dentalteknik. Inom ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.