lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Slut på pengarna för Excito — sju anställda berörs i rekonstruktion

I nära två års tid har Malmöföretaget Excito varit nära en genombrottsaffär med mobiloperatören Tele2. Men den slutliga underskriften saknas fortfarande — och nu tvingas det skuldtyngda bolaget i rekonstruktion av sin namntunga ägarskara.

Excitos lilla medieserver kan kopplas samman med stereo, tv och annan hemelektronik så att användaren får tillgång till såväl privat medieinnehåll som utbudet på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet. Servern såldes ursprungligen mest till elektronik- och hemmabionördar via den egna hemsidan. 2012 lade bolaget om strategin och satsade på att sälja servern via operatörer, som en del av tv- och bredbandsabonnemang.

Första tänkta kunden var Tele2 som pilotlanserade servern under namnet TV-player i liten skala våren 2013. Men sedan dess har inte mycket hänt.

Lars e Svensson port— När vi skrev det första avtalet 2012 lovades det guld och gröna skogar. Excito tog in en ny vd, bytte lokaler och byggde upp verksamheten, allt för den stora operatören. Men affären har ännu inte blivit klar. De säger hela tiden ”nästa kvartal”. Vi förhandlade fram flera leveransavtal men de skrevs aldrig på, säger styrelseordförande Lars Svensson till Rapidus.

Under hösten blev ägarskaran, som utöver Ericssonveteranen Lars Svensson inkluderar byggentreprenören Percy Nilsson och statliga Almi, ”riktigt förbaskade” berättar Lars Svensson. Vd Patrik Nilsson fick lämna bolaget, och för att komma ur det ekonomiska slukhålet satsar ägarna nu på en rekonstruktion av verksamheten, som dragit på sig 10-15 miljoner kronor i skulder.

Den nygamla strategin blir att sälja medieservern direkt till privatpersoner. Lars Svensson hoppas att den ska finnas ute i elektronikhandeln om ungefär sex veckor.

Han räknar med att Excito vänder till positivt kassaflöde från butiksförsäljningen i början av 2015. Innan dess behövs dock nya kapitaltillskott, något rekonstruktionen ska bereda väg för.

— Utöver tidigare ägare har vi pågående förhandlingar med nya investerare. Men de tycker skuldbördan är för stor för ett så litet bolag, säger Svensson.

Excito grundades som ett hobbyprojekt 2002 av fyra före detta anställda på Jonas Birgerssons konkursade Hårdvarubolaget. Efter att en planerad listning på Aktietorget avbröts 2011 har en rad skånska entreprenörs- och finansprofiler pumpat in tiotals miljoner i verksamheten. Bolaget har även knutit till sig telekomveteranen Bert Nordberg som rådgivare.

Som mest hade Excito för något år sedan runt 15 anställda, i dag är personalstyrkan nere på 7 personer. 2012 slutade nettoomsättningen på 3,1 miljoner kronor, med en förlust på 12,8 miljoner. Vd är Fredrik Alstierna.

Erik Olausson

I nära två års tid har Malmöföretaget Excito varit nära en genombrottsaffär med mobiloperatören Tele2. Men den slutliga underskriften saknas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.