onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Slut på pengarna för Excito — sju anställda berörs i rekonstruktion

I nära två års tid har Malmöföretaget Excito varit nära en genombrottsaffär med mobiloperatören Tele2. Men den slutliga underskriften saknas fortfarande — och nu tvingas det skuldtyngda bolaget i rekonstruktion av sin namntunga ägarskara.

Excitos lilla medieserver kan kopplas samman med stereo, tv och annan hemelektronik så att användaren får tillgång till såväl privat medieinnehåll som utbudet på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet. Servern såldes ursprungligen mest till elektronik- och hemmabionördar via den egna hemsidan. 2012 lade bolaget om strategin och satsade på att sälja servern via operatörer, som en del av tv- och bredbandsabonnemang.

Första tänkta kunden var Tele2 som pilotlanserade servern under namnet TV-player i liten skala våren 2013. Men sedan dess har inte mycket hänt.

Lars e Svensson port— När vi skrev det första avtalet 2012 lovades det guld och gröna skogar. Excito tog in en ny vd, bytte lokaler och byggde upp verksamheten, allt för den stora operatören. Men affären har ännu inte blivit klar. De säger hela tiden ”nästa kvartal”. Vi förhandlade fram flera leveransavtal men de skrevs aldrig på, säger styrelseordförande Lars Svensson till Rapidus.

Under hösten blev ägarskaran, som utöver Ericssonveteranen Lars Svensson inkluderar byggentreprenören Percy Nilsson och statliga Almi, ”riktigt förbaskade” berättar Lars Svensson. Vd Patrik Nilsson fick lämna bolaget, och för att komma ur det ekonomiska slukhålet satsar ägarna nu på en rekonstruktion av verksamheten, som dragit på sig 10-15 miljoner kronor i skulder.

Den nygamla strategin blir att sälja medieservern direkt till privatpersoner. Lars Svensson hoppas att den ska finnas ute i elektronikhandeln om ungefär sex veckor.

Han räknar med att Excito vänder till positivt kassaflöde från butiksförsäljningen i början av 2015. Innan dess behövs dock nya kapitaltillskott, något rekonstruktionen ska bereda väg för.

— Utöver tidigare ägare har vi pågående förhandlingar med nya investerare. Men de tycker skuldbördan är för stor för ett så litet bolag, säger Svensson.

Excito grundades som ett hobbyprojekt 2002 av fyra före detta anställda på Jonas Birgerssons konkursade Hårdvarubolaget. Efter att en planerad listning på Aktietorget avbröts 2011 har en rad skånska entreprenörs- och finansprofiler pumpat in tiotals miljoner i verksamheten. Bolaget har även knutit till sig telekomveteranen Bert Nordberg som rådgivare.

Som mest hade Excito för något år sedan runt 15 anställda, i dag är personalstyrkan nere på 7 personer. 2012 slutade nettoomsättningen på 3,1 miljoner kronor, med en förlust på 12,8 miljoner. Vd är Fredrik Alstierna.

Erik Olausson

I nära två års tid har Malmöföretaget Excito varit nära en genombrottsaffär med mobiloperatören Tele2. Men den slutliga underskriften saknas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.