fredag 19 april 2024

inloggad som

Slut på pengarna för Excito — sju anställda berörs i rekonstruktion

I nära två års tid har Malmöföretaget Excito varit nära en genombrottsaffär med mobiloperatören Tele2. Men den slutliga underskriften saknas fortfarande — och nu tvingas det skuldtyngda bolaget i rekonstruktion av sin namntunga ägarskara.

Excitos lilla medieserver kan kopplas samman med stereo, tv och annan hemelektronik så att användaren får tillgång till såväl privat medieinnehåll som utbudet på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet. Servern såldes ursprungligen mest till elektronik- och hemmabionördar via den egna hemsidan. 2012 lade bolaget om strategin och satsade på att sälja servern via operatörer, som en del av tv- och bredbandsabonnemang.

Första tänkta kunden var Tele2 som pilotlanserade servern under namnet TV-player i liten skala våren 2013. Men sedan dess har inte mycket hänt.

Lars e Svensson port— När vi skrev det första avtalet 2012 lovades det guld och gröna skogar. Excito tog in en ny vd, bytte lokaler och byggde upp verksamheten, allt för den stora operatören. Men affären har ännu inte blivit klar. De säger hela tiden ”nästa kvartal”. Vi förhandlade fram flera leveransavtal men de skrevs aldrig på, säger styrelseordförande Lars Svensson till Rapidus.

Under hösten blev ägarskaran, som utöver Ericssonveteranen Lars Svensson inkluderar byggentreprenören Percy Nilsson och statliga Almi, ”riktigt förbaskade” berättar Lars Svensson. Vd Patrik Nilsson fick lämna bolaget, och för att komma ur det ekonomiska slukhålet satsar ägarna nu på en rekonstruktion av verksamheten, som dragit på sig 10-15 miljoner kronor i skulder.

Den nygamla strategin blir att sälja medieservern direkt till privatpersoner. Lars Svensson hoppas att den ska finnas ute i elektronikhandeln om ungefär sex veckor.

Han räknar med att Excito vänder till positivt kassaflöde från butiksförsäljningen i början av 2015. Innan dess behövs dock nya kapitaltillskott, något rekonstruktionen ska bereda väg för.

— Utöver tidigare ägare har vi pågående förhandlingar med nya investerare. Men de tycker skuldbördan är för stor för ett så litet bolag, säger Svensson.

Excito grundades som ett hobbyprojekt 2002 av fyra före detta anställda på Jonas Birgerssons konkursade Hårdvarubolaget. Efter att en planerad listning på Aktietorget avbröts 2011 har en rad skånska entreprenörs- och finansprofiler pumpat in tiotals miljoner i verksamheten. Bolaget har även knutit till sig telekomveteranen Bert Nordberg som rådgivare.

Som mest hade Excito för något år sedan runt 15 anställda, i dag är personalstyrkan nere på 7 personer. 2012 slutade nettoomsättningen på 3,1 miljoner kronor, med en förlust på 12,8 miljoner. Vd är Fredrik Alstierna.

Erik Olausson

I nära två års tid har Malmöföretaget Excito varit nära en genombrottsaffär med mobiloperatören Tele2. Men den slutliga underskriften saknas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 


  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Trögt att få fler kvinnor på ledande poster

    Almis årliga styrelsekartläggning visar att andelen kvinnliga vd:ar och styrelseledamöter knappt rör på sig. Skåne hamnar på snittet när länen […]

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Greg värderar upp sina tillgångar

    Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Rapporter från Nederman & Duni

    Nederman Det Helsingborgsbaserade miljöteknikbolaget Nederman hade ”en stark inledning på året”, enligt rapporten får årets första kvartal. Omsättningen uppgick till […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Nederman investerar i Helsingborg

    Miljöteknikbolaget Nederman bäddar för fortsatt tillväxt och har tagit första spadtaget till sin nya och större anläggning i Helsingborg. Samtidigt […]