söndag 24 november 2024

inloggad som

Svårt börsklimat stoppar Aktietorgets danska expansion

I Sverige har Aktietorget lockat till sig 120 företag som genom listningen tillförts mångmiljonbelopp i nytt rörelsekapital. Någon direkt motsvarighet i Danmark finns inte i dag.

Patrik Engellau— Vi vill expandera dit, men har inte lyckats. Kanske har vi inte jobbat tillräckligt hårt, säger grundaren Patrik Engellau.

Som Rapidus tidigare rapporterat har finansieringsmöjligheten via Aktietorget haft stor betydelse för en rad skånska teknikentreprenörer. Senast i raden att listas på denna alternativa aktiemarknad är ProstaLund och Serstech, och i december öppnar även Christer Fåhraeus EQL Pharma för handel.

Patrik Engellau, som grundade Aktietorget i Sverige i slutet av nittiotalet, ser motsvarande behov hos danska utvecklingsbolag. Men han har stött på patrull i ett land med svårt börsklimat.

— Det var inte lätt att starta Aktietorget i Sverige, men ändå betydligt lättare än vad det är i Danmark. Det är en stor kulturskillnad. Intresset för aktier är mindre spritt bland allmänheten i Danmark. Vi har gjort ett antal försök, men inte kommit igång, säger Engellau.

Enligt affärstidningen Børsen har inte heller stora Köpenhamnsbörsen det lätt. När danska företag ska noteras faller valet ofta på utländska listor. Exempelvis planerar mjukvarubolaget Napatech i Søborg en notering i Oslo.

Allt fler höjer nu ett varningens finger för att börstorkan kostar danska jobb.

Men för uppstickaren Aktietorget har det handlat om att hitta rätt person för att leda nysatsningen. Patrik Engellau har jagat denne någon under ett antal år.

— Det måste vara en entreprenör med drivkraft och kunskap. Praktiskt sett skulle det sedan kunna bli ett joint venture. Med vår erfarenhet från svenska marknaden skulle det kunna bli en flygande start i Danmark.

Kristian Svensson

I Sverige har Aktietorget lockat till sig 120 företag som genom listningen tillförts mångmiljonbelopp i nytt rörelsekapital. Någon direkt motsvarighet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.