söndag 28 april 2024

inloggad som

Svårt börsklimat stoppar Aktietorgets danska expansion

I Sverige har Aktietorget lockat till sig 120 företag som genom listningen tillförts mångmiljonbelopp i nytt rörelsekapital. Någon direkt motsvarighet i Danmark finns inte i dag.

Patrik Engellau— Vi vill expandera dit, men har inte lyckats. Kanske har vi inte jobbat tillräckligt hårt, säger grundaren Patrik Engellau.

Som Rapidus tidigare rapporterat har finansieringsmöjligheten via Aktietorget haft stor betydelse för en rad skånska teknikentreprenörer. Senast i raden att listas på denna alternativa aktiemarknad är ProstaLund och Serstech, och i december öppnar även Christer Fåhraeus EQL Pharma för handel.

Patrik Engellau, som grundade Aktietorget i Sverige i slutet av nittiotalet, ser motsvarande behov hos danska utvecklingsbolag. Men han har stött på patrull i ett land med svårt börsklimat.

— Det var inte lätt att starta Aktietorget i Sverige, men ändå betydligt lättare än vad det är i Danmark. Det är en stor kulturskillnad. Intresset för aktier är mindre spritt bland allmänheten i Danmark. Vi har gjort ett antal försök, men inte kommit igång, säger Engellau.

Enligt affärstidningen Børsen har inte heller stora Köpenhamnsbörsen det lätt. När danska företag ska noteras faller valet ofta på utländska listor. Exempelvis planerar mjukvarubolaget Napatech i Søborg en notering i Oslo.

Allt fler höjer nu ett varningens finger för att börstorkan kostar danska jobb.

Men för uppstickaren Aktietorget har det handlat om att hitta rätt person för att leda nysatsningen. Patrik Engellau har jagat denne någon under ett antal år.

— Det måste vara en entreprenör med drivkraft och kunskap. Praktiskt sett skulle det sedan kunna bli ett joint venture. Med vår erfarenhet från svenska marknaden skulle det kunna bli en flygande start i Danmark.

Kristian Svensson

I Sverige har Aktietorget lockat till sig 120 företag som genom listningen tillförts mångmiljonbelopp i nytt rörelsekapital. Någon direkt motsvarighet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.