söndag 24 november 2024

inloggad som

Peab redo för billigare bostadsprojekt

Regeringen föreslår stopp för kommunala särkrav i byggbranschen, som innebär att enskilda kommuner kan ställa högre krav på nybyggen än vad de nationella normerna föreskriver. Skånska Peab välkomnar förslaget — och står redo att börja bygga till lägre kostnader, uppger vd Jesper Göransson.

Kommunernas vitt skilda kravspecifikationer vid nybyggen, gällande exempelvis energigränser, har fått kostnaderna för bostadshus att öka med 10-15 procent. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) presenterade förra veckan en utredning som visade att ett mer industriellt angreppssätt skulle kunna få ner priserna.

— Attefall är på rätt väg här. Det är klart att vi ska kunna bygga utifrån lokala förutsättningar, men med mer standardiserade processer skulle kostnaderna kunna sänkas rejält. Vi har metoder för detta inom koncernen i dag, sa Peabs vd Jesper Göransson vid måndagens kapitalmarknadsdag i Lund.

Vid halvårsskiftet hade börsnoterade Peab drygt 3.000 bostäder i produktion.

— Behovet av bostäder är stort i Sverige och kommer fortsätta stiga. Det visar inte minst demografikurvan.

Just nu är emellertid tillväxt inte prioritering nummer ett för byggjätten Peab. Istället handlar det om att få kontroll över kostnadsmassan. Ett åtgärdsprogram för detta lanserandes i somras, där drygt 100 tjänstemän ska rationaliseras bort.

— Vi är inne i en fas där det gäller att få ordning på torpet Det är fokus på lönsamhet som gäller. Tillväxt står inte överst på min agenda, säger Jesper Göransson.

Måndagens kapitalmarknadsdag hålls på Medicon Village i Lund. Bland bolagen som presenterar sig märks TFS, Novozymes och Exini Diagnostics.

Kristian Svensson

Regeringen föreslår stopp för kommunala särkrav i byggbranschen, som innebär att enskilda kommuner kan ställa högre krav på nybyggen än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?