tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sparbankerna ökar på pressad marknad

Den nya banken som ska bildas genom fusionen av 1826 och Färs & Frosta blir Skånes största sparbank. Men inte med någon jättemarginal, visar Rapidus genomgång av de fyra största sparbankernas färska halvårsbokslut.

Samtliga skånska bankchefer som Rapidus talat med vittnar om en svag marknad, framförallt för bolån, och hård kamp om kunderna.

bertil-engström— Det är tuff konkurrens, Skåne har många banker jämfört med övriga Sverige, säger Färs & Frostas vd Bertil Engström.

Därtill har det låga ränteläget pressat bankernas marginaler. Räntenettot har exempelvis minskat med 12 procent för Sparbanken 1826 och 17 procent för Färs & Frosta.

Samtidigt har samtliga fyra banker utom Sparbanken Syd ökat sina affärsvolymer. Störst tillväxt har Sparbanken Öresund, som efter en nästan sjuprocentig ökning slog igenom hundramiljardersvallen med 101,4 miljarder i affärsvolym. Det kan jämföras med de tänkta fusionsparterna 1826 och Färs och Frosta, vars sammanlagda affärsvolym för samma period var 116,8 miljarder.

lars-ljungalv_2— Det går bra för oss, framförallt på företagssidan och framförallt i Malmöregionen där vi växer kraftigt. Men även på de andra orterna håller vi våra marknadsandelar, säger Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv.

Företagskunder står i dag för 30 procent av Sparbanken Öresunds affärsvolym, målet är att öka den andelen till 40 procent inom tre år. Samtidigt bantas organisationen, under halvåret har banken stängt sju kontor på fem orter och reducerat personalstyrkan med 30 personer till cirka 600 anställda.

— Vi har en utmaning i att vi fortfarande har en för hög kostnadsnivå och kommer fortsätta effektiviseringen, säger Lars Ljungälv.

I kombination med minskade kreditförluster har svältkuren gjort ordentligt avtryck i räkenskaperna. Rörelseresultatet närapå fördubblades från 58,8 till 110,8 miljoner kronor. Det kan jämföras med Sparbanken 1826, vars rörelseresultat minskade med 13 procent till 107,3 miljoner, eller Färs & Frosta, som minskade marginellt till 151 miljoner kronor. För Sparbanken Syd landade rörelseresultatet på 100,3 miljoner kronor, men då står försäljningen av Swedbankaktier för 82 miljoner. Vd Susanne Kallur säger sig inte vara orolig för den nya storbanken som Färs & Frosta och 1826 bildar.

Susanne-Kallur— Färs & Frosta är en av våra största konkurrenter och den nya banken blir en stor vinstmaskin. Men det är bara vi som kommer vara genuint lokala här i Ystad. Vi har vårt existensberättigande här och kommer ha större fokus på hemmamarknaden än den nya storbanken, säger hon.

För Färs & Frostas del är tanken med fusionen i första hand att klara den nuvarande konkurrensen. Men på sikt finns även ambitionen att växa utanför nuvarande ramar, uppger Bertil Engström.

— Som ett steg två kommer vi jobba på att bli större. Tillsammans är vi starkt rustade för att kunna expandera framåt, säger han.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.