fredag 29 mars 2024

inloggad som

Sparbankerna ökar på pressad marknad

Den nya banken som ska bildas genom fusionen av 1826 och Färs & Frosta blir Skånes största sparbank. Men inte med någon jättemarginal, visar Rapidus genomgång av de fyra största sparbankernas färska halvårsbokslut.

Samtliga skånska bankchefer som Rapidus talat med vittnar om en svag marknad, framförallt för bolån, och hård kamp om kunderna.

bertil-engström— Det är tuff konkurrens, Skåne har många banker jämfört med övriga Sverige, säger Färs & Frostas vd Bertil Engström.

Därtill har det låga ränteläget pressat bankernas marginaler. Räntenettot har exempelvis minskat med 12 procent för Sparbanken 1826 och 17 procent för Färs & Frosta.

Samtidigt har samtliga fyra banker utom Sparbanken Syd ökat sina affärsvolymer. Störst tillväxt har Sparbanken Öresund, som efter en nästan sjuprocentig ökning slog igenom hundramiljardersvallen med 101,4 miljarder i affärsvolym. Det kan jämföras med de tänkta fusionsparterna 1826 och Färs och Frosta, vars sammanlagda affärsvolym för samma period var 116,8 miljarder.

lars-ljungalv_2— Det går bra för oss, framförallt på företagssidan och framförallt i Malmöregionen där vi växer kraftigt. Men även på de andra orterna håller vi våra marknadsandelar, säger Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv.

Företagskunder står i dag för 30 procent av Sparbanken Öresunds affärsvolym, målet är att öka den andelen till 40 procent inom tre år. Samtidigt bantas organisationen, under halvåret har banken stängt sju kontor på fem orter och reducerat personalstyrkan med 30 personer till cirka 600 anställda.

— Vi har en utmaning i att vi fortfarande har en för hög kostnadsnivå och kommer fortsätta effektiviseringen, säger Lars Ljungälv.

I kombination med minskade kreditförluster har svältkuren gjort ordentligt avtryck i räkenskaperna. Rörelseresultatet närapå fördubblades från 58,8 till 110,8 miljoner kronor. Det kan jämföras med Sparbanken 1826, vars rörelseresultat minskade med 13 procent till 107,3 miljoner, eller Färs & Frosta, som minskade marginellt till 151 miljoner kronor. För Sparbanken Syd landade rörelseresultatet på 100,3 miljoner kronor, men då står försäljningen av Swedbankaktier för 82 miljoner. Vd Susanne Kallur säger sig inte vara orolig för den nya storbanken som Färs & Frosta och 1826 bildar.

Susanne-Kallur— Färs & Frosta är en av våra största konkurrenter och den nya banken blir en stor vinstmaskin. Men det är bara vi som kommer vara genuint lokala här i Ystad. Vi har vårt existensberättigande här och kommer ha större fokus på hemmamarknaden än den nya storbanken, säger hon.

För Färs & Frostas del är tanken med fusionen i första hand att klara den nuvarande konkurrensen. Men på sikt finns även ambitionen att växa utanför nuvarande ramar, uppger Bertil Engström.

— Som ett steg två kommer vi jobba på att bli större. Tillsammans är vi starkt rustade för att kunna expandera framåt, säger han.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]