torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Biotain i konkurs efter 75 investerade miljoner

Sedan starten i början av 1990-talet har närmare 75 miljoner kronor satsats i Ängeholmsbolaget Biotain och dess teknik för slamrening. Bland storägarna som nu står till att förlora mångmiljonbelopp finns Lantmännen och den kände fondförvaltaren Henrik Didner.

Biotain utvecklade kompakta reningsanläggningar för att extrahera vatten ur flytande gödsel från ett jordbruk eller organiskt slam från ett reningsverk genom olika filtrerings- och fällningssteg. Volymen reduceras med närmare 90 procent, vilket spar tid och transportkostnader när den återstående gödningen ska spridas ut på åkrarna igen.

Så sent som för ett år sedan fick Biotain en genombrottsorder värd minst 13 miljoner kronor till ett polskt reningsverk. Men affären gick i stöpet när beställaren, ett polskt byggbolag, strax därefter ställde in betalningarna. I slutet av sommaren upptäcktes dessutom tekniska problem med reningsanläggningarna. Trots att företaget under hösten fick in 19 miljoner kronor i kapitaltillskott och avskrivna fordringar räckte inte resurserna till att komma på banan igen.

— Vi mötte ett enormt intresse från bland annat Sydafrika och Polen. Men vi fick aldrig produktionen att fungera som det var tänkt, säger Sven Kempe, grundare och en av huvudägarna.

Totalt hade bolaget ett 40-tal ägare. Bland dem finns Lantmännen och Henrik Didner, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet och medgrundare av fondbolaget Didner&Gerge som flera gånger korats till ett av Sveriges mest framgångsrika fondbolag.

Sju anställda blir av med jobbet i konkursen. Konkursförvaltaren Peter Thörnwall på Gärde Wesslau adovkatbyrå i Helsingborg räknar inte med att kunna hitta någon som vill köpa hela verksamheten och driva den vidare.

— Det finns nog inga förutsättningar för det, säger han.

Erik Olausson

Sedan starten i början av 1990-talet har närmare 75 miljoner kronor satsats i Ängeholmsbolaget Biotain och dess teknik för slamrening. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.